Днес Томислав Дончев (вицепремиер на България - бел. р.) гостува в сутрешния блок на БТВ. На въпроса - "Как държавата ще подпомогне хората, останали без доходи и бизнеса? /както решиха други европейски държави и САЩ/, отговори така:
"И в другите държави още не са взети решения"??????

"Тук нещата не са лесни. Тук нещата не са само фискални, но и МОРАЛНИ. Колко от данъците, които плащате, бихте предпочели да отидат като субсидия за някой хотел или ресторант?" - пита Т. Дончев Жени Марчева. И тя отговаря: "Бих предпочела да отидат за заплата на лекарите". "Добър отговор"- обобщава Т. Дончев и започва да ни упреква, че говорим за пет сестри, които отказали да отидат на работа, вместо за другите, които изпълнявали дълга си.

Не можело да се каже как ще се увеличат заплатите на медицинските работници, защото Дончев бил сериозен човек, но колегите работели.
Имало анонси за европейска помощ - 240 млн. лева. Имало разчет за 3 милиарда лева евентуални загуби за бюджета, но вирусът е непознат. (???)
Не можело да се разчита държавата да поеме плащанията от всички кредити в някой хотел или ресторант, защото това било не само финансово невъзможно, но и не е морално.

От цялото интервю разбрах, че:

1. Правителството не спи и работи, но конкретни социално-икономически решения и мерки няма;
2. Четири часа правителството е отделило на санкциите за нарушения на карантина и забрани, но все още няма реална представа с какви пари разполага бюджета, кого ще подпомогне и как;
3. Фискални възможности за пълна компенсация няма;
4. Не е морално да се субсидират хотели и ресторанти с парите от нашите данъци.

Моят извод е - пари няма, решения няма, компетентност няма. Има само разочарование, че европейската помощ е малка.

В тази криза със страшна сила се откроиха два факта:
1. Не вярваме на управляващите и подозираме, че всяко тяхно действие е мотивирано не от грижа за народа, а от грижа за себе си.
2. не се страхуваме толкова от вируса, колкото от вероятността кризата да спаси третия мандат на Борисов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.