Едно днешно предложение до ректора и ръководството на Националната художествена Академия...

Бях убеден, че преподавателите в Академията са независими по отношение на техните мизерни заплати. Предположимо е, че същите са достойни имена в българската култура и изобразителни изкуства. Има странно за мен вътрешно решение, заплатите на ръководните кадри да бъдат завишавани според заеманата длъжност с една, две, три и четири минимални заплати върху основния доход на преподавателя. Предложих отказ от тези срамни за мен суми с оглед състоянието и развитието на нашите студенти. Предложението ми бе критикувано от представителят на профсъюз КНСБ и остана в пълно мълчание от студентският съвет.
Последва решение - предложението да не бъде подложено на гласуване. Естествено и твърде очаквано, но малко срамно и твърде цинично по отношение на състоянието на нашите студенти.

С оглед на нищетата помолих счетоводството в Академията да прехвърли моето допълнително завишение /една минимална работна заплата/ към фонд Развитие на студентите в катедрата, която имам честта да ръководя.

Би било твърде жалко да съм единствен в подобно желание.

***

ДО
Ректор на НХА

Предложение за следващото заседание на АС, точка в дневен ред на същото.

Господин ректор,

Предлагам на академичния съвет да обсъди и гласува предложение за отказ от служебните възнаграждения на ръководния състав в Академията.

С оглед на съществуващата неадекватност по отношение на материалната база в Академията предлагам същите средства да бъдат пренасочени в полза на учебния процес и ползотворна дейност на нашите студенти и подобряване на материалната база.

Г-н ректор, позволявам си да Ви припомня, че същите възнаграждения бяха остро критикувани от представител на профсъюзите пред нашия академичен съвет и възприети с мълчаливото ни съгласие. Финансовия еквивалент на споменатите добавки може да бъде тълкуван като предпоставка за желание за избор в ръководен пост и облагодетелстване в несъразмерен еквивалент в разрез при заплащането на редовните ни преподаватели.

Естеството на заетост в ръководния състав несъмнено е причина за съществуващата регулация, но и несъразмерна зависимост по отношение на статута и заетостта на останалите преподаватели. Еквивалентът от подобно различие е унизяващ по отношение на творческите възможности на преподавателите представляващ елита в националната култура и изкуства.

Позволявам си да Ви припомня, г-н ректор, че заплатите на преподавателите в Националната Академия са мизерни и несъстоятелни по отношение на същите в ЕС и съседните на България държави с оглед на моята практика. Заплащането за месец на професор в република Турция превишава заплащането при нас четири пъти, същото в Федерална Република Германия е равно на годишния ни доход. Да Ви подсетя, че 71% от нашия бюджет представлява заплащане на академичния състав.

С оглед на смущаващата реалност Ви припомням, че същата дължим на МОН и нашето странно мълчание. Мъчителният път на кандидат през трите степени на обучение и приет след конкурс в Академията би получил доход значимо по-малък от обикновен учител.

Г-н ректор, с оглед на Вашата близост до управляващото правителство Ви моля да изисквате достойно заплащане на преподавателите в Академията.

Позволявам си да Ви помоля да запознаете членовете на АС с цялостния текст на моето предложение, като при обсъждане на същия да бъдат поканени всички представители на профсъюзните организации и представители на студентския съвет за мнение. Моля Ви да представите пред АС годишния разход за увеличение в доходите на ръководния състав.

Необходимо е да Ви споделя, че като ръководител на катедра съм обект на същото финансово благополучие.

Припомням Ви, че причината да сме тук са нашите студенти.

С уважение,

Проф. Велислав Минеков

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.