Експертите препоръчват масово провеждане на скрийнинг тестове за коронавирус на населението

"Ние трябва да се справим с опасността, която е надвиснала над България. Тук виждате съвет от лекари, които влизат с имената си и искаме да опазим имената си чисти на изхода. Не бихме приели, ако не вярваме, че ще се справим. Благодаря на всички колеги, които се отказаха от личното си време, семейства си, медийните атаки. Днес няма аз, ти, той. Днес трябва да има една цяла човешка общност", заяви проф. Коста Костов на брифинг на новосформирания Медицински експертен съвет (МЕК) за борба с коронавируса към Министерски съвет, чийто координатор е той.

В типичния си махленски стил между скарани комшийки Ива Николова, известна като една от "мисирките" (така премиерът Борисов нарича обслужващите го журналистки) на властта, се опита да конфронтира членовете на Експертния съвет с този на Националния оперативен щаб на проф. Мутафчийски.
Ива Николова, с прегракнал тютюнджийски глас като на алкохоличка, започна да задава въпроси, които не са свъзрзани с covid-19, а с личния живот и миналото на стоящите пред нея експерти, специалисти и медицински лица - кой имал съдебни дела, кой с кого се бил скарал в миналото, къде работил и защо не работил вече там. Тя мигновено бе порязана от координатора на МЕС, че въпросите й нямат общо с темата на разговор и няма да бъде отговрено на нито един от тях, като подчерта за неразбралата Ива Николова какви са функциите на Съвета, каква е неговата цел и съответно към какво трябва да се придържат журналистическите въпроси занапред. А на другите (мисирешките - бел. ред.) въпроси обеща да отговори веднага след като отмине коронавирусът.

Съветът, който съм сформирал е пред вас. Целта е да се справим с едно предизвикателство, за което здравната ни система няма готовност да се справи. Всички държави усетиха удара на тази пандемия. Държавата прави всичко възможно за справяне с този проблем и ние ще дадем нашата помощ. Така започна брифингът проф. Коста Костов.

"Искам да представя всички колеги. Водя се председател на съвета, но реално ще бъда координатор. Членове на съвета - проф. Радка Аргирова -клиничен вирусолог с голяма и тежка професионалан кариера. Проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика. Проф. Севелина Поповоска, която е патолог. Адвокат д-р Мария Петрова, медицинско право. Д-р Цветослава Гълъбова, психиатър. Доц. Атанас Мангъров, педиатър и специалист по инфекциозни болести. Доц. Васил Велчев, кардиолог. Доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар. Проф. Георги Момеков, фармаколог. Д-р Валентин Павлов, представител на Български лекарски съюз. Проф. Николай Младенов, анестезиолог. Доц. Росен Калпачки, невролог. Д-р Александър Симидчиев, пулмолог. Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио", представи членовете на съвета проф. Костов. 

Задачата на Медицинския съвет е да помогне на държавата да се справи с проблем, за който здравната ни система не е подготвена. Различните мнения не са конфронтация, категоричен бе проф. Коста Костов. Той посъветва журналистите да не го наричат председател на новосформирания екип, смята себе си за координатор.

"Ние трябва да се справим с опасността, която е надвиснала над България. Тук виждате съвет от лекари, които влизат с имената си и искаме да опазим имената си чисти на изхода. Не бихме приели, ако не вярваме, че ще се справим. Благодаря на всички колеги, които се отказаха от личното си време, семейства си, медийните атаки. Днес няма аз, ти, той. Днес трябва да има една цяла човешка общност", продължи проф. Костов.

„Този удар (коронавирусът- бел.р.заплашва и нас, ако не се придържаме стриктно към епидемиологичните мерки и не се вслушваме в гласа на разума. Ще се придържаме към основния терапевтичен принцип, който ни придружава ежедневно в нашата работа – „Преди всичко – не вреди. Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Искаме да опазим имената си чисти на изхода. Единствената ни цел е да направим всичко по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби. Не бихме приели, ако не вярвахме, че можем да се справим“, посочи още проф. Костов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.