Регионалната инициатива за сътрудничество между държавите "Три морета", на която беше поканен президентът Румен Радев в Естония, за да получи символично домакинството за България, се ползва със силната подкрепа на САЩ. Една от целите на "Три морета" е да ограничи руското влияние и енергийния монопол на Русия в страните от бившия Източен блок, като промотира диверсификацията и свобдната конкуренция. 

Не случайно лагерът на модела "Пеевски-Борисов-Доган", който е силно зависим от руските служби и се отчита пред тях информационно и финансово, въпреки че правителството на Борисов се представя пред света като евроатлантическо (но никой вече не вярва на тази "дъвка"), спретна активно мероприятие, че българският държавен глава е заразен с Covid-19.
LIBERTA.BG научи, че целта на "активното мероприятие" е да ограничи международните контакти на Радев като осуети участието му на официалната среща на "Три морета" в Талин, където Румен Радев е трябвало да проведе важни разговори за бъдещето на България и нейното икономическо развитие.
Инициативата "Три морета" обединява 12 държави от Източна и Централна Европа.

При пристигането си в София държавният глава Румен Радев заяви: 

"Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония."

Държавният глава обясни, че от началото на кризата с Covid-19 стриктно е спазвал всички здравни мерки и не е възниквал проблем.

„Само в рамките на по-малко от седмица имам два теста – миналия вторник, направен за посещението ми в Гърция, и вчера, за да са спокойни моите домакини в Естония. И двата теста са отрицателни“, посочи Румен Радев. „Намирам се в чудесна физическа форма, нямам симптоми на заболяване, на моите доброжелатели пожелавам същото“, допълни президентът пред журналисти след кацането си в София.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.