Президентът Румен Радев не е склонен да свика втори КСНС за Северна Македония, каквото искане отправи към него премиерът Кирил Петков. Това се разбра днес от отговорите на държавния глава на журналистически въпроси по актуалните теми от политическия живот. 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в събитието по посрещане на мощите на светите братя Кирил и Методий. Радев се спря пред чакащите журналисти, които очакваха да разберат дали ще свика КСНС, какъвто апел отправи министър-председателят Кирил Петков към него. Държавният глава изтъкна, че по въпроса за Северна Македония България има ясна и категорична позиция и препоръча на премиера да следва стриктно решението на народното събрание по темата, като подчерта, че КСНС е потвърдил националната позиция на последното си заседание.

"Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от народното събрание и КСНС документи, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС, толкова по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията спрямо Северна Македония", заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава изтъкна, че КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на национална цел.

"Ако се търси широк консенсус по отношение на РСМ, то такъв не само, че има, но е и силно изразен в нашето общество. Би следвало управляващите да са наясно с него. Ако диалогът в управляващата коалицията е нарушен, трябва ясно да се каже какви са причините за това. Има ли прогрес в РСМ по отношение на изпълнение на нашия договор и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори?", обясни президентът.

Той посочи, че иска да чуе мнението на премиера Кирил Петков по тези въпроси и чак след това ще прецени дали е необходимо ново свикване на КСНС по въпроса.

"Ще продължа да отстоявам нашата история и култура, да защитавам правата на македонските българи, да имаме ясна загриженост за стабилността на ЕС в дългосрочен план. Нашите братя да получат гаранции за устойчив и необратим процес на интеграция. По-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало", каза още Радев.

Държавният глава настоя, че България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението. Радев се надява този баланс да бъде намерен.

Президентът подчерта, че за първи път мощите на Светите братя Кирил и Методий се изнасят в славянска държава в лицето на България. По думите му това е признание за огромната роля на страната ни в делото на Светите братя и благодари на БПЦ и светогорския манастир Есфигмен.

Радев бе категоричен:

"Нито интеграцията на РСМ, нито въздушният суверенитет на България могат да бъдат обект на договорки. За човешките права не се преговаря и няма пазарлък. След последния ни телефонен разговор с президента на Франция мога да го поздравя за неговото визионерство и смелост да търси адекватно решение за намиране на изход от тази ситуация и за отстояване на истината и справедливостта".

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.