„Хартиените бюлетини ще станат вододел за създаване на нови коалиции. Скептичен съм към това - политическите лидери всеки ден да излизат на площадите и да призовават за обществено несъгласие, след като само преди два месеца народът се е изказал и делегирал своя вот.
Хартиеният вот е поредно и предполагам последно издихание на властващия в лявата партия елит да запази своята собствена власт вътре в партията.
Закриването на обществения съвет към ЦИК е откровена глупост. То ще доведе до демотивация и отлив от участие на гражданите. Някой се опитва да убие идеологиите, да ни убеди, че няма дясно, няма ляво.
Парламентарната република не е изчерпала своите възможности. Намираме се в един конюнктурен исторически момент. Чрез образование и работа с млади хора, ще съумеем да минем през този кризисен момент и да увеличим доверието в парламентаризма, запазвайки представителните функции на президент и президентство такива, каквито са.“

С политолога от НБУ и професор по Обществени комуникации разговаряме за хартиените политически страсти, за лявото и дясното в политиката, за боледуващите партии  и отдалечеността им от катадневните потребности на хората. А също и коя е рецептата за оздравяването на партии и общество – проф. Росен Стоянов пред  LIBERTA.BG

Интервю на Таня Анастасова

-    Докато се тревожим за падналата ракета в Полша, тук изживяваме нов скандал – промените в  ИК, поискани от ГЕРБ, БСП и ДПС. Ще стане ли „нощта на хартиената коалиция“, както някои я нарекоха, непреодолима  бариера за разпускане на този Парламент, проф. Стоянов?

-    Моето скромно мнение е, че това със сигурност ще бъде вододел, който ще даде възможност за следващи коалиции. Крайно време е политическите партии да обясняват и обявяват публично с кого биха и кого не биха се коалирали. Това е най-важното отношение към реалността и най-вече към избирателя, така че да се формират коалиционни отношения.

-    „Мафията и Промяната се бият на живот и смърт“ - това твърдение направи в интервю бившият втори в ДПС, а понастоящем политически анализатор - Осман Октай. Приемате ли тази  констатация и доказва ли тя защо толкова часове през нощта заседаваше правната комисия в Парламента, докато приеме поправките в Изборния кодекс?

-    Винаги с интерес следя интервютата и публичните изяви на г-н Осман Октай. В интерес на истината, той е човек, който обективизира, който прави не само любопитни, а и важни, пък и доста често случващи се анализи. Човек вътре от кухнята, не само от живота на конкретната политическа партия, в която е бил, а и на политическия живот въобще. Разбира се, изпадането в някаква крайност при дефинирането на нерадикализирали се дори политически различия, политически субекти, даването на етикет кой е мафия и кой не, ми се струва не толкова политкоректно. Лично аз бих бил малко по-пестелив, когато ги именувам. И не защото нямаме основание, а защото в перспективата на минало, настояще и до бъдеще, много хора и партии сменят своите идеи и в един момент може да сме изправени пред опасността да сме наименували някого като такъв, а след време да трябва да се коалираме с него и да изказваме позитивно мнение. Политиката е дипломация. В крайна сметка, не трябва  да се изгарят мостове и не бива да има толкова радикално отношение към нещата.

-    Да, но все пак цяла нощ да се стои, за да се промени нещо без да е достатъчно осветлено и коментирано? Може би върху г-н Октай вече не тежат обвързаности, а вие, политолозите, държите да сте еднакво отдалечени от партиите и това е обяснението на неговото изявление?

-    Изцяло съм съгласен с Вас. Безспорно е, че точно този случай не е прецедент в съвременната история на българската политика, но в последните години се явява емблематичен за това - кой управлява правната комисия, какви са допълнителните, извън общественото мнение и внимание, разбирания на някои. Лично аз не бих препоръчал подобни парламентарни техники, защото  те винаги оставят в нас един странен привкус. 

-    Вече текат протести, които започнаха след призива на ПП и ДБ, а Борисов поиска от своите да върнат Обществения съвет към ЦИК, даже и повече обществени съвети да имало, но не и да отпадне хартиената бюлетина. Как тълкувате тази частична готовност за отстъпка?

-    Свидетели сме за пореден път през последните, може би 15 години, на такива сходни маневри – рязка смяна на мненията и, разбира се, точката на пречупване, в която идва спасителя. Като премиер преди, а и сега в ролята си само на партиен лидер, Борисов многократно е правил тези еквилибристики, ако мога така да се изразя. Нищо ново под слънцето, а може би за медиите, които следят нещата, е странно защо новите политически партии се подвеждат и рязко и нетърпеливо реагират. Може би те не са наясно с маниера и типа водене на публични разговори на Борисов.
Така, или иначе,  от днес по площадите отново започнаха протести, водени от споменатите ПП и ДБ.
Лично аз по никакъв начин не бих отказал правото на български граждани да протестират така, както е прието и описано от правилата. Дали това е, обаче, делегирания вот на широката общественост, е друга тема. Скептичен заради това - политически лидери да излизат по площадите и да призовават за обществено несъгласие, при положение, че те представляват точно определена група хора и точно определен брой избиратели, получени като вот от избори, които са били преди два месеца. Няма как след като народа се е изказал по въпроса, делегирал е своя вот, всеки ден да излизаш и да искаш едва ли не промяна на системата.

-    Внесеното от Корнелия Нинова предложение да се гласува освен с машини и с хартиена бюлетина какъв ефект ще има върху избирателната активност на левицата и ще реши ли това проблема на  партията с изчезващ електорат?

-    В никакъв случай! Категорично съм на мнение, че това няма да е от полза на електората на социалистите, но и на по-възрастните хора, на онези, които не се справят с дигиталните устройства. Напротив, това е едно поредно и предполагам последно издихание на властващите в лявата партия елити, които целят с този ход запазване на своята собствена власт вътре в  партията. Не съм съгласен с доводите, които те дават днес и най-малкото поради факта ,че преди около година, две, същите тези хора със същия този план ни убеждаваха в абсолютно различно нещо. И вече има лица, които изнесоха скрийншотове, постове на Нинова във Фейсбук, които могат да бъдат единствено доказателство за някакво странно разминаване в личностното възприятие на конкретен политически момент, за съжаление, обаче, изказано от един и същи човек.

-    Закриването на Обществения съвет към ЦИК е звучен шамар към  гражданското общество. Ще видим ли такъв момент – да се повиши изборната активност в  следващите парламентарни избори, като противодействие на изборните рестрикции?

-    Това закриване беше изключително голяма грешка, да не кажа откровена глупост, поради една  единствена причина. Гражданското общество е онова общество, в което е изключително развит неправителствения сектор. И изключването им от процеса по контрол и осъществяване на надзор по законност, спазване на добрите практики в изборния процес, на точно тези организации, е недалновидно. Отново се опитвам да го кажа по-меко и коректно по отношение на политическите партии. Това за пореден път ще доведе до демотивация и отлив от участието на всички и обезсмисляне на сдружаването, така че да постигаме наши собствени цели, извън политическите.

-    Макар че партийните елити са всеки ден в медийното пространство, не чуваме визии за развитие на страната, а дребно политическо заяждане и шмекеруване. Защо партиите все повече се отдалечават от политическото в полза на технологията? Боледуват ли, както смятат мнозина, и има ли рецепта за лечение на  болната ни партийна система?

-    Съвсем правилно Вие го определихте като боледуване, като болест, която се развива със скорост по-голяма от тази на пандемията от последните две години. Това е някакъв вирус, който се наблюдава и при т.н. „стари партии“ в областта на популизма. За съжаление идеологиите минават на заден план, някой се опитва да ги убие, да убеждава, че няма ляво и няма дясно - и това не е случайно. Ние с Вас коментираме липсата на политики, а политиките винаги са свързани с това - кое е индивидуализъм и кое е колективното начало, кое е социалното и кое е свободното и прогресивното. 

-    А коя е рецептата за възстановяването им? 

-  Не смятам, че парламентарната Република е изчерпала своето значение и възможности. Намираме се в един особен, конюнктурен исторически момент. Убеден съм, че с приоритизиране на образование и работа с млади хора, ние ще съумеем да минем през тези кризисни моменти и да продължим да увеличаваме доверието в парламентаризма, запазвайки представителната функция на Президента и Президентството такива, каквито са. Надявам се всички публични говорители, с огромната помощ на медиите, да не допуснем радикализиране на тези взаимоотношения, че да се подведе голяма част от нацията за промяна на конституционния модел на управление на страната.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.