LIBERTA.BG разглежда последните две социологически прогнози за изхода от предстоящите парламентарни избори - на "Галъп" и на брюкселското издание "Политико". Резултатите и при двете проучвания са почти сходни и в тях коалицията "Демократична България", причислявана в публичното пространство към кръга "Капитал" на Иво Прокопиев, е на дъното по електорална подкрепа сред политическите формации, прескачащи 4-процентния парламентарен праг.

Проучването на "Галъп" сочи, че в следващия парламент влизат 6 партии. Коалиция "ГЕРБ-СДС" е първа политическа сила, съответно с 24,2% подкрепа. "Демократична България" изпада на последно място - 9,8%, водена от ДПС, които печелят 11,1%. ИБГНИ на Мая Манолова (бившите "Мутри вън") - 3,1% са изпреварени от "Възраждане" (3,3%), но и двете формации остават извън Народното събрание. На второ място след ГЕРБ се нареждат БСП с 15,7%, следвани от "Продължаваме промяната" - 13,7%. Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" заема четвъртото място с 11,3%.

Данните на брюкселското издание "Политико" са идентични с тези на "Галъп", с разликата, че "Политико" поставя ИБГНИ в парламента, като така партиите там може да станат седем. Едва 1% е разликата на ИБГНИ с така наречените патриотични формации - “Възраждане” и обединения фронт на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Веселин Марешки. За ГЕРБ биха гласували 24%, а за БСП - 16%. "Продължаваме промяната" печели 15% от симпатиите на електората и се нарежда на трето място.
Единствено евентуалното влизане на партията на Мая Манолова в парламента спасява Христо Иванов ("Демократична България" - 9%) от срамното последно място по електорална подкрепа от гражданите, като формацията на т.нар. "градска десница" е окончателно загубила инерция и върви надолу. Пред ДБ с 10 прроцента се нарежда ДПС, които са водени от ИТН - 11%.

"На Христо Иванов му дреме на дедовия, че Кирчо и Кокорчо (бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев - б. р.) му стопяват партията, след като самият той ще е депутат и ще “работят заедно”. Това, че партията умира, пука му, Мирчев и Антоанета ще са депутати. Ангажимент чувства единствено към тях. Така отивайки на избори, малко тъжно е да си гласоподавател на Да България. Малко като стадо за стригане от време на време. А бе тъжно е" - коментира във Фейсбук Борис Марков.

  

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.