Ще има предсрочни парламентарни избори. Ще се повтори същото пак и пак, ако не се промени устройството на държавата, а това може да стане единствено с промяна на Конституцията. Такава промяна е възможна единствено от Велико народно събрание. Сега е възможността това народно събрание да свика Велико народно събрание, след което да се саморазпусне. 
Тъй като трябва да определи задачата на ВНС, тя е само една - промяна на Конституцията, като се отмени текста за ВНС!, категоричен е ръководителят на столична апелативна прокуратура /1998-2015 г./ и по настоящем адвокат - Иван Петров.

Ето какво предлага юристът след това:

1. ВНС продължава да функционира като обикновено народно събрание, което променя Конституцията в редица глави или

2. прекратява дейността си и се избира ново НС, което променя Конституцията или приема нова, като работи нормално по сегашната. 

Какво бих предложил, като промяна в устройството на държавата:

I. За съдебната власт:
1. Изваждане на прокуратурата и следователите от Съдебната власт, съответно Висшия съдебен съвет става наистина "СЪДЕБЕН", прокуратурата и не съдии не участват в него.
2. Главният прокурор се избира от НС с 2/3 мнозинство и се отзовава със същото мнозинство. Създава се Прокурорски съвет, в който не участва ГП, с правомощия по отношение на прокурорите, идентични с ВСС. 
3.Министърът на правосъдието не участва в заседанията на ВСС. Бюджета на съдебната власт се приема от ВСС и се включва в държавния бюджет, както е предложен, без право на министъра на финансите и МС да го редуцират. Същото се отнася и за Прокурорския съвет.
4. Редуцират се мандатите на Главния прокурор и председателите на върховните съдилища на 5 години, за да не съвпадат с мандата на НС. Без право на повторен мандат.
5. Прокуратурата не може да участва в граждански и административни дела.
6. Забрана за повече от два мандата като административен ръководител на съд и прокуратура, в който и да било орган на съдебната власт и прокуратурата. 
7. Премахва се квотата на НС във ВСС и в КС. Премахва се квотата на президента в КС. Редуцира се мандата на конституционните съдии до 5 години, като всяка година се избира председател от членовете на съда, забранява се повторно избиране на председател на този съд. 
8.Министърът на правосъдието не участва в заседанията на ВСС, 
9. Статута на адвокатурата се изважда от глава "Съдебна власт" и се урежда в глава "ОСНОВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ"

Това са принципни предложения!  За другите власти - друг път! Който има какво да каже, давайте!, завършва Иван Петров.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.