В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са тези на депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари” и на екс министърът на финансите Владислав Горанов. Това заяви пред Нова телевизия Кирил Петков по отношение на списъка с 19 имена на хора, които според него трябва да бъдат разследвани и проверявани.

„Ние не казваме, че Борисов ги е имал ключетата в чекмеджето, а искаме да разберем, как са попаднали там. За Горанов искаме да разберем дали е направено всичко по разследването на информацията от Васил Божков, че лично му е носел пари“, коментира премиерът.

Той заяви, че Цветан Василев не бил в списък, тъй като е от хората, които вече са много разследвани.

„Всички говорят тези имена, но никой не смее да повдигне реално въпроса. Не е моя работа да показвам на главния прокурор 19-те човека, които всички ги знаем. Той е трябвало да работи по тях през цялото време и да има някакъв резултат. КТБ - това е 4% от икономиката на държавата и никой нищо не направи. Господин Пеевски е избран от „Магнитски“ и го обявяват за един от
най-корумпираните хора, а сега стои на първия ред в парламента. Ние решихме да кажем ясно тези неща и да дадем множеството публикации, които са там. Това, което казах, и държа на това си мнение, е че това дадохме списъка  19 човека на 20-тия", заяви Петков.

Той каза, че България е малка държава и корупцията е структурирана около няколко центъра, за които работят много хора, но водещите фигури не са толкова много. „Може да са 40 или 50, но тези 20 бяха с най-много публична информация, която просто е очевадна и трябваше да я покажем на прокуратурата“, каза премиерът.

Петков разказа и как се е стигнало до съставянето на списъка. „Главният прокурор дойде при мен да говори по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз само го попитах защо нямаме резултати по това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер – тези хора, които всеки българин знае, че могат да са замесени в корупция и организирана престъпност.  И той ме попита "кои например?" и аз споделих част от тези имена. И от този разговор тръгна той да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия", обясни министър-председателят.

По думите му прага на качеството на работата на прокуратурата е толкова нисък, че няма никакви резултати по отношение на имената, които всеки български гражданин знае, че трябва да бъдат разследвани.

„Щеше да е много хубаво да трябва трябваше специални служби да търсят информация, защото е много трудно да се открие такава. В България сме стигнали до това ниво, че само написваш престъпление и корупция и те заливат със статии, които са с очеваден характер. Има снимки, филмчета и какво ли не. Ние трябва да изчистим тези неща. Полицията и ДАНС в момента съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Всички трябва да са под един аршин - това е новото правило”, категоричен бе Петков.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.