След избирането на Тръмп, мнозина експерти заговориха за вътрешен сблъсък за самия модел на капитализма - битка между индустриалния и финансовия капитал. Държавите срещу техните "дълбоки държави". Реалната срещу виртуалната икономика.

Битката е за моделите и концепциите на бъдещето. Като например ценността и властта. Кое е ценно и в какво се състои властта - в производството и управлението на парите, заемите, застраховките, борсите, или в притежанието на технологиите на бъдещето и ресурса за производството им. Къде е реалната власт? И какъв ще бъде моделът на бъдещето? Ако е капитализъм, то какъв, с виртуални пари или както до сега, с хартия? Как ще се разпределят? Как ще се управляват? Ами банките? Ами финансовите балони? Може ли доларът да остане световна резервна валута? Ако не, тогава каква ще бъде валутата на световната търговия? Изобщо, нужна ли ни е световна търговия? Не е ли по добре да има свят на региони, които да са само достатъчни? А демокрацията, а културата?

Отношенията кредитор-длъжник са стари колкото света. Има една стара приказка - ако дължиш пари на банката, имаш проблем, ако дължиш много пари, банката има проблем.

Несъмнено финансовия капитал започна да губи позиции по света, за сметка на производствата, иновациите и държавния контрол. И изведнъж се роди коронавирусът. Коронавирусът затвори всички заводи и производства. Един месец без работа и глобалната производствена икономика ще има нужда от сериозна помощ. Загубите са огромни. Коронавирусът постави държавите в нужда от пари и елементарни ресурси за оцеляване на населението, което автоматично ни кара да забравим за високите технологии и да започнем да мислим за неща като храна и вода. А какво ще стане с цените на тези неща, ако запасите свършат?

Ами ако коронавирусът постави света пред икономическа и финансова криза, в която ще трябва да се решат всички по горни въпроси на веднъж?
Ами ако постави световната геополитика на масата, защото неизбежно ще се премине към премисляне на световните съюзи. И кой печели и кой губи от всичко това... И дали има случайни неща?
Все интересни въпроси....

Валентин Сарлов

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.