За ПИБ не обичам да коментирам, защото е банка и там има хора, които са си оставили парите. Но в един момент човек разбира, че след като толкова пъти банката се спасява с безпринципни вливания на паричен ресурс, а проблемите оставата, значи мълчанието не е злато, а грях.

Защо действията на правителството, тоест на Пеевски, са безпринципни?

Защото ако едни собственици са назначили управленци, които са довели банката до състояние постоянно да зависи от извънпазарни вливания на капитал, защото пазарът отказва да осигури капитала за вдигане на капитала, значи първото нещо, което трябва да се направи, е да се сменят собственици като увеличението на капитала трябва да стане за сметка на техния контрол.

Повтарям ние имаме работа с пазарно удостоверен факт - банката не може сама да си вдигне капитала!?!

Един път стомна за вода при Станишев, втори път стомна за вода през 2014 година, трети път ... И сега пак, вместо да се спаси банката срещу 52 процента от собствеността, каквата е равностойността на купените права върху пазарната цена на акциите, отново се наливат средства без да се пипа собствеността.

Ако ще е държавна да е държавна, а не да подаряваме пари на собственици, които постоянно генерират проблеми и на всичко отгоре са започнали кариерите си като управители с фалит на банка и забрана да управляват която и да е банка.

И тук идва границата на моето търпение и уважение към пазенето на банки, които държат пари на гражданите.

И всичко това на фона на вакханалия на смяна на собственици има - на заграбване на бизнес, при това най-вандалски, а в този случаи се наливат пари и се пазят двамина баш "юнаци", станали символи на некадърността и користта в управлението?!

Надзорът на БНБ не си е на мястото. Илюзията, че така лъжем някого на прага на ЕРМ-2 само издава тотална управленска импотентност.
С този акт на българското правителство си отрязахме пътищата към Еврозоната, защото БНБ и правителството демонстрираха, че зад фасадата има гнили ябълки и властта не желае да ги изчисти или оздрави. Което в Брюксел и Франкфурт знаеха така и така добре.

А пътят беше прост - влизат в банката с това увеличение на капитала, но при пазарните цени на акциите, вземат мажоритарния дял, и го продават когато има възможност, като привлекат стратегически инвеститори - защото двама собственици никога няма да го направят.
Дори да се открият допълнителни огромни проблеми, винаги е по-добре да знаеш за какво реално иде реч. И тази решимост щеше да ни спаси шансовете за влизане в Еврозоната.

Ама с Доган, Пеевски и Борисов начело, какво очаквате?

Илиян Василев

Още по темата: В съда в САЩ е внесен иск срещу Пеевски, Цеко Минев, БНБ, ПИБ, ВТБ, квесторите на КТБ...

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.