В края на месец ноември бяха изпратени в Министерски съвет проекти, разработени в Администрацията на президента, за включване в "Плана за възстановяване и устойчивост". Един от тези проекти е точно този - за създаване на "Система за спешна медицинска помощ по въздуха" (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS), пише главният секретар на президента Румен Радев -  Димитър Стоянов.

Той обяснява още, че:

В предложения проект е заложено закупуването на 5 бр. леки сертифицирани хеликоптери. Към тях следва да се добави и този хеликоптер, който беше обещан да бъде закупен от правителството и здравномислещия финансист г-н Ананиев. Решението на Министерски съвет обаче отлежава. 

С 6 бр. хеликоптери се покрива територията на страната в рамките на т. нар. "златен час" (60 мин. в който следва да се окаже необходимата спешна медицинска помощ и се транспортира пострадалия до специализирано медицинско заведение). Ако в България говорим за необходимост от осигуряване на "златен час", то в други страни вече говорят за "платинени 15" минути.
В САЩ и Германия, HEMS се използва още от 60-те години на миналия век. Системата навлиза масово в средата на 80-те години.
В Румъния изграждането на тази система е стартирало през 1999г., завършена е през 2003 г. Годишно изпълняват над 3000 полета за оказване на спешна медицинска помощ, покриват територия от 240 хил кв. км.

България с нашите 110 хил. кв.км територия, от които 30% с планински релеф, определено се нуждае от изграждането на такава система.
Правителството, обаче, си има други приоритети - саниране, например за което са заделили по Плана на г-н Дончев 3 млрд. лв. В Конституцията на Република България няма и дума за саниране. За здравеопазването, обаче, е друго - "Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон". Дали нашите съграждани по селата в Родопите имат достъпна спешна медицинска помощ или тези претърпели за нещастие пътен инцидент на АМ?

Снимките показват какво е положението днес, какво би се случило, ако се реализира РМС-то на правителството за закупуване на един хеликоптер и какво е предложено от Администрацията на президента (това е необходимото) за осигуряването на т. нар. "златен час" в спешната медицина.

Няма налично описание на снимката.

Няма налично описание на снимката.

Няма налично описание на снимката.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.