"Толкова абсурдни неща се случват в България, че забравихме един много голям слон в стаята. И преди съм обръщал внимание на този въпрос, но пак ще ви покажа нагледно -
дерат ни като овце с цените на горивото!" - разкрива в свой сравнителен анализ за цената на дизела в България икономистът Кирил Симеонов.

Кирил Симеонов завършва икономика в Университет Уеслиън в Охайо (САЩ) с отличие - степен бакалавър, а след това продължава магистратура си по икономика в Университета Бокони в Милано (Италия).

Ето какво още констатира той след извършените проверки на цената на дизела на пазарите по света и у нас:

Петрола на международните пазари флуктуира често с двуцифрени проценти. Само вижте разликата от средната цена за Септември 2018-та, голяма част от 2019-та и последните дни на Януари и Февруари. А сега вижте средните цени на дизела по Българските бензиностанции.
Ето това е бетон!

Разбира се, някои ще кажат, че цената не се отразява веднага до крайния потребител. За това съм извадил данни за по-дълъг период. Тук говорим за огромни движения и спад в цената на петрола.
Винаги е имало ефект “Ракета-Перо” (когато цените падат се отразяват бавно до потребителя, а когато се качват оскъпяването се предава много по-бързо), но когато липсват адекватни регулаторни органи и монополно положение, познайте какво се случва?!

Монополистът "Лукойл", с подкрепата на хората с костюми в Парламента, прави огромен марж печалба.

Да припомня - "Лукойл: има монопол при данъчните складове и тези за резерв. "Лукойл" не е платил и стотинка данък печалба в България, въпреки над 60 милиарда приходи.
Апропо, България поддържа най-ниския допустим акциз от ЕС - 65 стотинки, като по този начин дава възможност на "Лукойл" да си слага огромна надценка.

За да сравним коректно стойностите на горивата, спрямо други страни в ЕС, трябва да изкараме АКЦИЗА и ДДС от цената. И по този показател излиза следното: в България горивото без акциз и ДДС е по-скъпо спрямо 24 от 27 държави в ЕС. Така сега, при годишно потребление от 3 милиарда литра гориво при хипотетична надценка от между 20 и 30 стотинки, вие си сметнете колко ни дерат.

Разяснение: Brent Crude е бенчмарк цената за две трети от сделките с петрол в света. За това съм ползвал нея. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.