Бетонирането на Южното Черноморие продължава. Ударните строителни дейности, които се извършват на знакови места по брега на морето, разбуниха духовете и са на път да провалят предизборната кампания на управляващата партия ГЕРБ. Въпреки становищата на отговорните институции, че всичко се извършва в рамките на закона, вероятно обезпокоен от провал на предстоящите избори за европейски депутати, кметове и общински съветници, премиерът Бойко Борисов разпореди на началника на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ арх. Иван Несторов да извърши  спешна проверка по Южното Черноморие.

Заедно с експерти от РДНСК - Бургас и на Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас, днес арх. Несторов ще провери сигнали за дейностите, които се изпълняват на къмпинг „Градина“, в района на къмпинг „Арапя“ и плаж „Алепу“. При констатиране на нарушения, дейностите ще бъдат спрени със заповед на ДНСК.

Визуалната проверка, която ще направи арх. Несторов, започна около 12.00 часа.

Гората не е гора

Боровата гора край къмпинг „Арапя“ се изсича заради строителството на двуетажни вили. От Държавното горско стопанство в Царево са категорични, че имотът не попада в горска територия. От Регионалната екоинспекция в Бургас и Община Царево заявиха, че строителството в парцела, който е на първа линия до морето, е законно.

Кметът на Община Царево Георги Лапчев: "Няма да се обяснявам, всичко е законно! Сезирал съм прокуратурата".

Началникът на ДНСК Иван Несторов, след проверка на място, спря със заповед строителството в боровата гора край къмпинг "Арапя", където се изгражда вилно селище. Установени са редица закононарушения. Заповедта влиза в сила от понеделник.

Укрепват свлачище с вилно селище

Вчера коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" призовава в отворено писмо премиера Бойко Борисов и неговото правителство да извърши проверка на строителството на Шофьорския плаж в местността "Алепу", станал известен като плажът от последната сцена на филма „Оркестър без име”. 
От фирмата-строител обясняват, че на мястото ще се строи вилно селище, като първият етап е укрепване на свлачище, което собствениците трябвало да покрият. Планира се вилното селище да се построи върху площ от 7000 кв. м.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи:  На „Алепу“ строителството е първа категория и е под надзора на Министерството на регионалното развитие и благоустройство и на Дирекцията по национален строителен контрол. Там документите са одобрени от МРРБ. Това не е в компетенциите на кмета на общината." 

Строителството на куротния комплекс на "Главбулгарстрой" е прекратено от днес. Директорът на ДНСК Иван Несторов е открил незаконосъобразни действия от страна на инвеститора при изграждането на вилното селище.

Изграждат мол "Градина" на плажа

Багери разкопават плажа край къмпинг „Градина”.  Теренът попада в защитената зона за птици, но строителството е одобрено от институциите. Ресторант, магазини и паркинг ще обхващат площ от 5,5 декара на метри от морето.
„Документи си имаме, разрешително, заповедни книги, протоколи, одобрени проекти, всичко е нормално”, категоричен е техническият ръководител Стефан Кодев.

Министерството на туризма след проверка по случая:  "Документално инспекцията показа, че става дума за изкопни работи в частен имот навътре към сушата. Теренът не е на територията на морския плаж, където се простират законовите компетенции на Министерството на туризма. Има решение по оценка на съвместимостта, с което се съгласува инвестиционното предложение. Също така са издадени строително разрешение и одобрение за подробен устройствен план на имота".

Днес стана ясно, че от тази сутрин строителните дейности на къмпинг "Градина" са преустановени.

Многомандатните кметове на общините Царево и Созопол са издигнати от управляващата партия ГЕРБ. Скандалите със строителството в общините им предизивкаха огромен обществен отзвук и недоволство, които без съмнение, ако бетонирането по брега продължи, ще сринат и без това изпепеляващото се доверие към управляващата партия на предстоящите избори. 

Очаква се строителството сега да бъде стопирано, докато скандалът отшуми, и отново да продължи с пълна сила след изборите през есента.

 

Карикатура: Христо Комарницки

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.