Понеже отново фокусът е в COVID кризата, та няколко неща за размисъл. Сравнително скоро ще стане една година, откакто светът се побърка около този вирус и ще стане ясно колко всъщност са починалите от COVID 19, като ще може да се направи сравнение с изминалите години чрез сравнение не само на броя на починалите, но и по отношение на причината за тяхната смърт. Принципно нещата с Ковид са доста изкривени от гледна точка на статистика, защото няма единна методика и всяка страна предоставя данни, каквито са ѝ угодни или каквито счита за правилни.

Начинът за съобщаване на заразените, болните и починалите от вируса също води до много спекулации. В случая трябва да се каже, че единственият начин да се прави съпоставка от гледна точка на причините за една смърт е като се вземе предвид броят на починалите от съответната болест спрямо общия брой починали. Всякакви други мерни едници като брой починали спрямо броя на заразените или броя на заразените спрямо броя на тестваните са абсолютно нерелевантни и със сигурност силно манипулативни. Както не се измерват броят на починалите от инфаркт спрямо броя на болните със сърдечни проблеми, така не следва да се измерва броя на починалите спрямо броя на болните или "заразените" от Ковид. Логиката е, че от инфаркт може да се почине без човек да има болно сърце, както и защото никой не прави статистика на общия брой хора болни от сърце, тъй като има много такива, които живеят без дори да подозират, че имат проблем със сърцето. И това например е така особено за младите хора, които примерно са се родили с шум в сърцето (вид сърдечен проблем), но които и през ум не им минава да твърдят, че са болни от сърдечни проблеми и да се лекуват превантивно. Освен, разбира се, ако нямат симптоми и имат нужда от лечение.

Горното лирическо отклонение се налага от гледна точка на аргумента, че никой не знае какъв е общия брой заразени от вируса и от тази гледна точка да се правят някакви метрики на база тествани и обявени за позитивни е категорична манипулация.

В таблиците и графикитке по-долу може да се направи сравнение между броя на заразените от Ковид и общия брой починали в България и причините за това. Както се вижда от последната екселска таблица, която представлява официална информация от Европейския център за превенция и контрол на болестите, починалите от Ковид към 27.10.2020 в България са 1136 души. В първата таблица за броя на населението, ражданията и умиранията се вижда, че през 2019 г. в България са починали 108083 души. Във втората таблица, която е за 2017 г., но разликата с 2019 е минимална - само 600 души, се вижда ясно причинити за тази смъртност, като на първо място са болести на сърдечно съдовата система с 65619 починали, рак - 18734, деменция - 5945, болести, свързани с храносмилателната система - 3543, респираторни заболявания - 3299 и т.н. Към момента смъртността от Ковид за общо 8 месеца не е дори на половина от смърността от респираторни заболявания, да не говорим спрямо сърдечно-съдовите или раковите. Третата таблица показва броя на починалите през тази година за съответната седмица спрямо средния брой на починалите за периоза 2016-2019 в ЕС. Както се вижда за България, за изследвания период има само две седмици, през които смъртонстта е по-висока спрямо осреднената (да подчертаем) смъртност за предходните 4 години. Разбира се, тази ситуация може да се промени, но промяната няма да е драстична.

Като отчетем и факта, че в цялата история на човечеството смъртността от Ковид не се нарежда дори в първата десятка по размер като причина за смърт, то в случая, без да омаловажаваме сериозността на заболяването, трябва да се замислим дали не става въпрос за изкуствено насаждана паника, която може да се дължи както на злоумисъл, така и на прекалено голямата информационна свързаност в света и възможност за преекспониране на един проблем, който хората в миналото са възприемали много по-спокойно и без правокираната от медиите и социалните мрежи свръх емоционалност.

Вярвам, че тепърва ще се появат проучвания, които много по-задълбочено ще се постараят да хвърлят светлина върху произхода, разпростарнението и причините за тази болест и съм убеден, че втори път такава истерия трудно ще бъде създадена, въпреки че заплахата от някоя нова и неизвестна все още болест може да бъде наистина много по-серио

зна от настоящия Ковид вирус!

Снимка на Julian Voynov.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.