Икономическата и социалната криза чука на вратата ни. Не казвам, че мерките са лоши, но са малко. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV вицепрезидентът Илияна Йотова по повод мерките за справяне с последствията от COVID-19.

Вицепрезидентът поясни, че Националният кризисен щаб е свършил добре своята работа, но в момента разривът между проф. Мутафчийски и останалите членове е "пълен".
Йотова зададе въпроси за прозрачността на харчовете по време на пандемия и коментира, че едната ръка не знае какво прави другата.

"Икономическата и социална криза чука на вратата ни. Мерките – не казвам, че те са лоши, но те са малко, недостатъчни, некоординирани и защото в крайна сметка трябва един много по-сериозен орган да се занимава с това, което предстои в следващите месеци. Идеята е до лятото да имаме пълна икономическа хронограма какво ще правим оттук нататък тези месеци, защото показателите, независимо от уверенията на управлението, са доста тревожни. Вчера излезе една статистика на ЕК, която казва, че за България ще има 10.6% спад в БВП. Това е може би една от най-големите стойности в целия ЕС. Макар че нашето Министерство на финансите говори за 3%, някакви съм свикнала да вярвам повече на европейските статистики.

От самото начало се опитахме да предложим добри решения. От първия момент беше направен опит президентската институция да бъде изолирана. Недопустимо е държавният глава, който и да е той, да научава от медиите за решението за въвеждане на извънредно положение.

Много остро реагира властта на нашето предложение за икономически съвет. Може би има нещо, което трябва да остане скрито – как се разпределят средствата, как се одобряват проектите. Има ли прозрачност за тези 83 млн., които трябваше да се дадат на медиците?"

Илияна Йотова е на мнение, че в България има много нерешени проблеми, с които всички трябва да се справим заедно, обединили усилия.

"Показателите, независимо от уверенията на управлението, са доста сериозни и тревожни. Има хиляди безработни хора. Трябва да има по-голяма координация, повече идеи и повече експерти за създаване на икономически щаб за справяне с последствията от кризата."

Йотова разкритикува действията на здравния министър Кирил Анананев и попита сериозно ли е да се правят среднощни брифинги с нови заповеди, които траят няколко часа.

Вицепрезнтът на България допълни, че има много подходи от другите държави, от които може да се заимства и  да бъдат приложени у нас, за да не фалира бизнеса, гражданите, държавата. За Йотова най-добрата подготовка за такава обстановка е тогава, когато държиш икономиката си жива. 

Вицепрезидентът коментира и сагата около футболния "Левски", като каза, че всичко това, което се случва, е жалко за българския спорт и българския футбол.

След днешното гостуване в студиото на bTV, Йотова написа във Фейсбук:

"Много остро реагира властта на нашето предложение за икономически съвет. Може би има нещо, което трябва да остане скрито – как се разпределят средствата, как се одобряват проектите.

Има ли прозрачност за тези 83 млн., които трябваше да се дадат на медиците. Цинизъм е идеята 85% от средствата, дадени на болниците в условията на кризата, да бъдат поискани обратно. Нека не забравяме и намеренията от миналата година на Министерството на здравеопазването да бъдат затворени общинските болници.

Искам да обърна внимание и на едно съобщение на здравното министерство отпреди дни за ПСР-тестовете, изисквани при планов прием в някои болници. Там йезуитски е записано, че това не е задължение на гражданите и така трябва да бъде. Но как мислим за тяхното здраве и за здравето на медиците? На лекарите ръкопляскаме ние, гражданите, а министерство на здравеопазването няма сантимент към тях, здравният министър не успява да защити гилдията."

Преди дни тя написа остър, но правдив пост, свързан със здравния министър Кирил Ананиев, който е бюджетар по професия.

"В такъв момент, в какъвто се намира целият свят, е обидно за българската нация да има такъв здравен министър. Да поставиш възможността за трансплантации с посещението на паркове на една полоса, е мисъл, на която "всеки може да завиди".

"Извънредният брифинг" беше даден от здравния министър, за да ни разкаже, какво е КОВИД-19 - новина с давност от четири месеца. На идеята за национален щаб тази вечер казваме сбогом."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.