Това е поредната мутренската стратегия - приспиване и печелене на време

Румяна Ченалова:

Щял да подаде оставка СЛЕД свикването на ВНС...

ЗАЩО тогава?

Вече не издържа на натиска и последната му хрумка е да забави оставката си, ползвайки разпоредбите на закона и влиянието си в НС.

КАК?

Правото на инициатива за изменение и допълнение на Конституцията принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента. Предложението се разглежда от Народното събрание не по-рано от ЕДИН месец и не по-късно от ТРИ месеца след постъпването му. Народното събрание приема закон за изменение или допълнение на Конституцията с мнозинство три четвърти от всички народни представители на три гласувания в различни дни. Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ не по-рано от ДВА и не по-късно от ПЕТ месеца.
При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.
Законът за изменение или допълнение на Конституцията се подписва и се обнародва от председателя на Народното събрание в "Държавен вестник" в седемдневен срок от приемането му.
Президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.
С произвеждането на избори за Велико Народно събрание пълномощията на Народното събрание се прекратяват.

Ето как, с различни маневри - липса на кворум например, Борисов може да отложи оставката с ОСЕМ МЕСЕЦА /до датата на обнародване на решението за свикване на ВНС/ - т.е. до март - април 2021 г., надявайки се протестите да стихнат.

При така предвиденият в Конституцията кворум и съществуващото разпределение на гласовете в НС, може и да не се стигне до приемането на Закон за изменение или допълнение на Конституцията /каквато може би е целта/. От друга страна, като имам предвид лъжите му от сутрин до вечер, въобще не е сигурно, че и тогава ще подаде оставка.

Истината е, че това е поредната мутренската стратегия - приспиване и печелене на време.

Така че...ЩЕ ИЗВЪРВИМ ПЪТЯ ДОКРАЙ!
Не са ни нужни подаянията на Мутрата!
Вече НЕ МОЖЕ да ни излъже!

Любо Кольовски:

Не само аз, но и много други дописници и сериозни автори във ФБ забелязаха, че предложенията на премиера-Шут буквално са преписани от изявленията на президента, декларациите на опозицията, от документи на извънпарламентарни фракции, от исканията на протестиращите. Дори и когато вижда, че трябва да си ходи, Борисов остава верен на джебчийските си навици и краде безогледно. Този път не пачки с купюри и кюлчета благородни метали. Този път краде идеи, които еда ли разбира и осъзнава и още по-малко е в състояние да реализира. Последото не се нуждае от доказване и доказателства. Борисов имаше най-много време от всички, управлявали България до днес - цели 11 години абсолютна власт и, ако имаше воля да промени нещата към по-добро, отдавна да го е направил. Но злата воля не може да бъде добра воля. До каквито и идеи да се присламчи.

Отровното трио:

Изявлението на все още неподалия оставка Бойко Борисов е пореден опит за печелене на време и проява на страх. Проваленият и загубил доверие парламент с мнозинство, диктувано от олигархичната му власт, се готви сам да предложи проект на нова Конституция.

Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си.

В т.нар. предложения не чухме никаква готовност за вадене на Прокуратурата от съдебната система, нито за машинно и електронно дистанционно гласуване.

На практика нито едно от исканията на протеста не е уважено.

Блъскането с ръка по масата и обругаването на протестиращите, показват безсилният изблик на нерви у човек, който е загубил народа си и когото народът иска да загуби.

Няма да повярваме и на тази лъжа!

#ОСТАВКА и нови избори, без диктата на Борисов!

Продължаваме докрай!

Професор Велислав Минеков
Адвокат Николай Хаджигенов
Арман Бабикян

Анна Заркова: 

Аз пак нещо не разбрах - Бойко като ще сменя Конституцията сега, ще сменя ли и името на България?

Христо Комарницки:

Имам ужасно неприятно Deja vu. Все едно гледам Тодор Живков, Петър Младенов, или Андрей Луканов да предлагат демократични промени. Ако отново се оставите да ви излъжат, подавам оставка и няма да се занимавам повече с българската действителност.

Обръщам се към младите!

Не се оставяйте да ви излъжат!
Всичко, срещу което протестирате, е резултат точно на компромисите, направени от вашите измамени родители.

#ОСТАВКА

Борисов,
ти си патологичен лъжец.
НЕ ТИ ВЯРВАМ!
#ОставкаСъдЗатвор

Иван Бакалов:

Те му искат оставката и да изчезне, то щяло да променя конституцията...
За промените ще обсъждаме допълнително, но само един детайл - представете си парламент с намален наполовина брой депутати, как ще бъде кондензирано пълен с даникириловци и ПКП-та, борисов, симеонов и т. н., защото те трябва да влязат, нали. Няма да остане място за юристи. И тия ще пишат законите.
Както казва първата между равни ПКП - "Отпреде и отзаде" на проектозакона се пише до мене и мотивите.
И как някой като Божков ще си напазарува по-лесно депутати.
И т. н., задават се славни времена от простотия.

Таня Анастасова:

КАК, бе, мутро, ще правиш нова конституция, като ти се изплю на сегашната?
Ти прегази с мръсните си ботуши Парламента, разгради държавността, уби институциите, презря народа, как така ще правиш рестарт?
Въобще, знаеш ли какво е рестарт и пита ли този, дето ти писа проповедтта за значението на думата?
Искаш да минеш за силно демократичен? Няма да ти се получи този път и дано животинския ти инстинкт да го проумее.
Не ти, мутро, искаш ВНС! Поискахме го ние, но след като те изметем и след елиминирането на Гешев.
Служебен кабинет и машинно гласуване.
И да сричкуваш със злостен апломб, и да натъртваш повторението на думите, този път пунта марата ти няма да мине.
Оставка! Затвор!
Рестартът - след тях.

Богомил Бонев:

Злобно като тон и заплашително като съдържание - герберската правна школа да пише конституция.

Константин Парчев:

Маджо и Пашата пишат Конституция.

Хаго Бабикян:

Е, всички, които са против протестите и блокадите, видяхте какво стана днес. Премиерът-слънце се разтресе от страх и изнесе лебедовата си песен. Уж нямаше да подават оставка, недостойно било, работа имали, щяла да се счупи държавата и още 99 извинения. Какво стана? Стана, че заради протестите на хората страхът му взе връх и той вече говори как ще си ходи. Просто иска да печели време, за да остане на власт до редовните избори. И подготовката за ВНС пак през него да мине. Нито дума за машинно, дистанционно, електронно гласуване. Не вади Прокуратурата, а разделя колегиите. Приказки за лека нощ. Няма да отстъпим, докато не се разкара тази мафия!

Вилдан Байрямова:

При толкова брутален изблик на цинизъм дори и аз онемявам! Какво ни казва - оставам завинаги, но аз ще си внеса промените, аз ще си подготвя изборите, българите в чужбина няма да могат да гласуват пълноценно, аз ще ги манипулирам и пак ще бъда! Той така диша - властта и лъжите са неговият бял дроб. И през зависимостите от батките. #ОСТАВКА, БЕ!

Стоян Тончев:

Какво става??? Вместо оставка, получаваме някаква доставка от лъжи! Борисов иска нова конституция и свикване на Велико народно събрание, оплю протестиращите!!!

Лозунгъг на протеста не е "Всички вън!", както излъга Борисов, а е "Мутри, вън!". Искат се оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, а не Борисов да организира избори за ВНС и промени в Конституцията.
Протестите продължават!
Мутри, вън!

Дарина Сарелска:

Защо вика този човек? Хвалби, автореклама, мъмрене, сърдене и тропане с крак. И накрая: от продуцентите на “ти си го избра”, от създателите на “лесно е да си прост”, от носителите на забрани за писане във фб: Ха! нова конституция. С 200. Само не разбрах тая хубавата, цъфнала и вързала държава и най-в целата Европа, след 10 години “ГЕРБ и аз като премиер” защо ще я рестартираме?

Евгени Кънев:

От това се притеснявах най-много: че Статуквото ще хареса някой неудачен иск на протеста и ще вкара развитието на България в неговото русло. Защо ВНС е неудачно решение: На първо място, защото никой не може да гарантира дали ще бъдат решени сегашните проблеми на страната без да бъдат създадени нови. Защото сегашната Конституция има огромен структурен дефект по отношение на ролята на Главния прокурор, но няма гаранция, че съставът на ВНС няма да създаде нов, по-голям проблем. Особено ако изборите бъдат проведени - без значние на изборната система - под управлението на Статуквото. А знаем, че Статуквото не е само ГЕРБ, а почти всички. По-трудно е да се каже коя партия не е Статукво. На второ място, ще се загуби много ценно време за решаване на дълбоки проблеми на българското общество, които не търпят отлагане, а само се влошават. На трето място, проблемите на съдебната система може да се решат и с обикновено народно събрание при достатъчно голямо мнозинство. На четвърто място, никой закон не може да е по-добър от тези, които го прилагат. С други думи на нас ни е нужна не нова Конституция, а механизъм за недопускане на хора в управлението, които под маската на закона злоупотребяват с него. С други думи - трябват ни проверяващи на проверящите как се прилагат законите. На пето място, без гаранция за честни избори всичко е всуе.

Юлия Ал-Хаким:

Не Конституцията, името на страната ще промени, само и само да не подаде оставка.

Даниел Божилов:

Е какво сега? Шиши и Данито Кирилов плюс мозъчния тръст на ГЕРБ начело с Десито с тъпия прякор ви направили и нова Конституция?

Пепа Сомлева:

Мутрафонът на Републиката ни предложи да ни определи условията, по които да продължи да управлява Мафията.

НЕ!!! ОСТАВКА!

Веселина Седларска:

Хора, които нямат право да пишат във фейсбук, имат ли право да пишат конституция?

Емил Героргиев:

Първа реакция по предложения от Борисов "проект за нова конституция” в частта правосъдие:

* В съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право - така наречената Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд

-> Това е минимумът на препоръката, превес със само 1 глас не решава проблема с политическото влияние върху съдиите. Парламентарните избраници там трябва да са значително по-малко (не повече от 3-ма) и избрани не от бивши и настоящи магистрати, а адвокати, преподаватели по право и други изтъкнати юристи. Истинският парламентарен баланс е нужен в прокурорската колегия, като непрофесионалните членове там трябва да са напълно независими в професионално отношение от главния прокурор, т. е. не трябва да са прокурори и/или следователи.

* Мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор предлагаме да бъде 5 години

-> Кому е нужно главният прокурор отново да е в пакет с председателите на ВКС и ВАС? Ще се промени ли нещо в избора на т. нар. “3-ма големи”? Кой ще може да номинира кандидати за поста главен прокурор?

* Ще предложим Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи

-> Тук въпросът е какво ще е последствието при неприет доклад - импийчмънт на главния прокуор? Отделно, защо изобщо е нужен главен прокурор? Върховна касационна и Върховна административна прокуратура, могат да излъчват по един представител на ротационен принцип да представя докладите, оня на следствието ще чете шефът на НСлС.

* Народното събрание може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор

-> Какво ще е последствието при установяване на нарушения? Само с изслушвания ли ще приключат нещата? Ако да, значи не е никакво решение. Пълно отпадане на фигурата на главния прокурор, ръководството да се осъществява от ротационни ръководители във ВКП и ВАП.

* Ще прекратим Висшия съдебен съвет и ще предложим създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга

-> Пълното разделяне на съдии и прокурори е положително и видимо продиктувано от дългогодишния натиск в тази посока и не на последно място от исканията на настоящия протест.

* Ще предложим към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, тоест да не е един инспекторат, както е в момента. Всеки от двата инспектората се състои от главен инспектор и петима инспектори;

-> Това е част от горното, така че ок.

* Ще предложим да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт

-> Правомощията на министъра на правосъдието никога не са били някакъв проблем (Данаил Кирилов чак се чудеше как да не се възползва от тях), така че и това не е някакво решение.

Сума сумарум доста неамбициозно засега, но добра основа за водене на преговори с цел постигане на нещо истински смислено и значимо.

Ето и пълния текст на обръщението на министър-председателя на България Бойко Борисов:

Обръщам се към всички български граждани.
Обещах своите решения - време е да ги съобщя!

Към този момент това правителство, което хората избраха, изпълни своите ангажименти: гарантира икономически растеж, стабилни финанси, рекордно нисък външен дълг, подобри инфраструктурата с невиждани досега мащаби, стартира големите енергийни проекти, които мнозина твърдяха, че са невъзможни.

Това правителство продължава да води страната през пандемията с минимум щети, мобилизирахме милиарди в подкрепа на здравната и социалната системи, хората и бизнеса.

Контрабандата на цигари е спаднала десет пъти за девет години. Така в момента България е европейската страна с най-ниските нива на контрабанда на тютюневи изделия. Стотици милиони е ефектът за България от мониторинга на алкохола и на горивата в рафинериите.

Това правителство договори близо 60 милиарда лева, които да бъдат инвестирани в страната ни през следващите години.
Това правителство убеди европейските ни партньори да ни приемат в най-вътрешния кръг на европейска интеграция - Еврозоната и Банковия съюз!

За годините на управлението на ГЕРБ, с мен като министър-председател, увеличихме доходите и брутния вътрешен продукт повече от два пъти и половина.

Това се оказа недостатъчно.

След години на атаки от несистемни и провалени политически играчи, хули и фалшиви новини, ерозира доверието в институциите. Появи се естественият бунт на младите хора.

Олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си амбиции, неосъществени политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат този бунт на младите. Опитаха се да взривят реда в страната.

С парадоксален по заряд език на омразата, тези хора им измъкнаха протеста. Още в самото начало започнаха да внедряват сред протестиращите определени лица и интереси, които подмениха идеите на младите с идеите на олигархията и подземния свят.

Започна всекидневно нагнетяване на огромно политическо напрежение. Подобна симбиоза е изключително опасна за демокрацията. По светофарите на жълтите павета и колоните на Орлов мост се появиха бесилки и ковчези, а сградите - символ на държавността, бяха поругани. Червена боя обля сградата на парламента и центъра на европейска София!
Когато маските в един момент паднаха, на сцената бяха изведени майките на деца в неравностойно положение. Второто действие от големия сценарий на олигархията беше проведено от политици от всички цветове на опозицията, които търсиха и безкористно получаваха моята подкрепа през годините. Заради безскрупулните си политически амбиции те или сами се отказваха, или ги отказваха. Точно това те не успяха да превъзмогнат. Обединиха се. Като шпицкоманда обикаляха пред дома ми и постилаха черни чували там, където живеят дъщеря ми и внуците ми. След това фиаско организираха барикади. Рушено бе обществено имущество, опъваха се вериги, издигаха се бесилки, влачеха се контейнери, пейки и саксии. Опитаха да внушат, че няма държава.

Същевременно опозицията в парламента не се припознава като алтернатива, защото е слаба, безпомощна и неспособна да произвежда законодателни решения, които да са коректив на управлението.

Президентът загърби основната си роля на обединител на нацията. В желанието си да е политически лидер, умишлено подклаждаше напрежение между институциите, стигна дотам да изправи български граждани срещу български граждани. Раздели обществото, размаха юмрук и подпали разрушителната сила на противопоставянето.

Така се превърна и затвърди като фигурант и слуга на олигархията.

КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА, КОГАТО ВСИЧКИ ГУБИМ?

И така автентичният глас за промяна беше смазан. Започнал като гражданска акция на съмишленици, се превърна в диктат над всички граждани. Но и това не проработи.

Сценарият за пълен блокаж на държавата се оказа невъзможен, защото разрушителният революционен реваншизъм не е в природата на българина.

Защото желанието за правова държава, за законност, за нови лица не може да се постигне с грубо нарушение на правото и закона. И българите усетиха това.

Затварянето на пътища, гари, метро и опитите за кървави ексцесии доведоха до взрив на недоволство.
Протестът не роди своите автентични водачи. Повече от месец протестиращите не конкретизират исканията си отвъд оставките.

Тези образовани млади хора, участващи в протеста, не показват какво ще правят след това. И най-важното - как ще го постигнат и с кого?

Не е достатъчно само да се разруши старият свят. Трябва да се знае какво ще се построи на негово място. Знаят ли например как ще участват в едни предсрочни избори? Какво е политическото им представителство? Каква ще е програмата им? Какво предлагат?

Лозунгът "Всички вън" е деструктивен и дълбоко погрешен. С действията си старите шмекери ги употребиха. Бунтът на младите беше превзет.

Нито едно ново лице от протеста не доби публичност, не се открои като оратор, като водач, като нова фигура, която може да е алтернатива.

За съжаление, огромната част от децата на протеста не разбраха игрите на задкулисието!

И все пак - всичко е в ръцете на младите. Аз уважавам техния бунт. Те все още имат шанс да създадат ново, легитимно, демократично движение и ново поколение политически лидери с демократична представа за България. Време е младите хора да осъзнаят историческата си мисия и тежкия път, по който ще предложа заедно да поемем.

Дълбокото желание за промяна в България вече е запалено и то е вече извън контрола на системните политически партии. Необходимо е раждането на ново поколение български лидери за бъдещето и нов основен закон на държавата.
В противен случай и този протест ще остане само с вдъхновяващата енергия на протестите от 1989-а, 1997-а, 2013-а и след време ще последва съдбата им.

ИЗВОДИТЕ

За мен и партията ми участието в правителството винаги е било не цел, а възможност да работим, за да постигаме резултати. Затова над 10 години хората ни гласуваха доверието си. Не веднъж съм получавал укори заради прекомерната си гражданска чувствителност. В името на демокрацията два пъти съм се оттеглял, когато съм усещал опитите за разделение на обществото. И въпреки това хората ме връщаха.

И днес няма да съм този, който вместо да пази демократичния мир и да надгражда, ще допусне българи да се бият с българи на блокадите. Няма да съм този, който толерира размахването на юмруци както на блокадите, така и от президентството.

ВРЕМЕ Е ЗА РЕСТАРТ - ВРЕМЕ Е ЗА РЕШЕНИЯ

На основание член 87, алинея 1-ва от Конституцията на Република България и член 76, алинея 1-ва от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ПП ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция на Република България.
Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето! Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи – те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение.

Необходимостта от нова Конституция на Република България е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговорим на нагласите и очакванията на българските граждани, предлагаме проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие. Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата.

Основният закон следва да бъде изграден така, че да е в унисон с европейските правила. Съгласно действащата Конституция, нова може да бъде приета само от Велико народно събрание.

Затова аз предлагам свикването на Велико народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията:

• Ще предложим броят на народните представители от 240 да бъде намален на 120;

• При Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280;

• Ще прекратим Висшия съдебен съвет и ще предложим създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга.

В съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право - така наречената Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

• Мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор предлагаме да бъде пет години;

• Ще предложим да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;

• Ще предложим към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, тоест да не е един инспекторат, както е в момента. Всеки от двата инспектората се състои от главен инспектор и петима инспектори;
• Ще предложим да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба;

• Ще предложим Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи;

• Народното събрание може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор;

Това са неща, които хората искат и очакват от години. Тези предложения ще увеличат ролята и доверието в политическото представителство, ще изчезнат депутатите-анонимници. Ще се укрепи независимостта на съдебната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и може би най-важното, ще засили контрола над дейността на Главния прокурор.

В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден.

Великото народно събрание е уникална възможност - не само да се рестартира демокрацията ни, но и това да се случи в режим на максимално политическо представителство. Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него, 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно.

Дошло е време всеки от нас да се определи, като направи своя политически и исторически избор. Само така ще може да се тръгне на чисто. Във време на най-тежката социално-икономическа криза, време на пандемия, време по-тежко от Голямата депресия, когато се сриват световните икономики, държавата трябва да излезе обединена.

Съединението прави силата!

От това има най-голяма потребност страната ни днес!

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.