Въпреки опасенията за рязко поскъпване на основните хранителни продукти, експертите уверяват, че драстични промени в цените няма. Годината обаче се отличава с по-високи цени на плодовете, сочат последните анализи на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Владимир Иванов, председател на комисията, разясни в ефира на „Денят започва“ по БНТ, че макар потребителската кошница да не е засегната от сериозни скокове, определени сектори усещат натиск. „Тази година плодовете са по-скъпи – там, където природата удари реколтата, цените логично тръгнаха нагоре. При зеленчуците, като зелето и лука, вече се наблюдава стабилизиране и дори насищане на пазара“, коментира Иванов.
Сред основните хранителни стоки, единствено захарта бележи лек ръст – около 10 стотинки, въпреки че на световните пазари тенденцията е обратна. „Това е част от обичайния цикъл, няма нищо необичайно. В момента ценовите криви почти повтарят тези от миналата година“, допълни експертът.
Въвеждането на еврото не крие рискове за ценовата стабилност, категоричен е Иванов. Той подчерта, че минималната работна заплата днес има по-голяма покупателна способност в сравнение с 2010 г. „Еврото е възможност, която не бива да пропускаме. Важно е да гледаме напред и да се възползваме от предимствата, които ни предлага“, призова председателят на ДКСБТ.
Иванов обърна внимание и на значителните разлики в цените на едни и същи продукти в различни търговски обекти. „Средната цена на кашкавала може да е разумна, но в някои магазини се срещат оферти с 30-40% по-високи стойности. В София, например, на по-малко от километър разстояние ябълките могат да струват от 2 до 6 лева за килограм. Това не означава, че цената е скочила с 200% – просто пазарът е разнообразен“, обясни той. Затова експертът съветва потребителите да бъдат внимателни и информирани при пазаруване. „Цената на едро е само един от ориентирите. Към момента няма негативни тенденции, но информираността е ключова“, заключи Иванов.