Разпознаването на плодовете и зеленчуците, които са били обработени с пестициди, не винаги е лесно с просто око, но има някои признаци и методи, които могат да помогнат:
Биосертифицирани продукти – ако продуктът е маркиран като „био“ или „органичен“ със съответен сертификат, вероятността да е третиран с синтетични пестициди е минимална.
PLU кодове – при продукти с етикети, ако кодът:
Понякога третирани с химикали продукти имат неестествено слаб или изкуствен аромат. Биопродуктите често имат по-интензивен мирис и вкус.
Вижте и списъка с плодовете и зеленчуците, които най-често са силно замърсени с пестициди – известни като „Мръсната дузина“ (Dirty Dozen), според ежегодния доклад на Environmental Working Group (EWG):
Това са продуктите, при които най-често се откриват остатъци от пестициди, дори след измиване:
За сравнение, това са продуктите, които обикновено съдържат най-малко остатъци от пестициди:
Ако имате ограничен бюджет, купувайте био версиите само на продуктите от „мръсната дузина“, а останалите можете да купувате и без етикет "био".