liberta.bg
Published on liberta.bg (https://liberta.bg)

Каталог > Учен от Института по лозарство и винарство в Плевен стана част от редакционната колегия на американско научно списание

Учен от Института по лозарство и винарство в Плевен стана част от редакционната колегия на американското научно списание Food Science and Nutrition Technology [1]. Доц. д-р Димитър Димитров от отдел "Селекция, винарство и химия" на института вече е асоцииран редактор към изданието.

"Решението да ме поканят е взето въз основа на научната ми продукция, която е видима в световното научно пространство и покрива полетата на научен интерес на изданието. В поканата се посочват мотивите за избора, базирани на научната ми експертиза, а именно: подпомагане дейността на списанието чрез споделяне на научен опит, конкретни предложения за надграждане на списанието, както и пряко участие в извършването на рецензии на научни статии, подадени за публикуване", каза за БТА доц. д-р Димитров.  

Като асоциирани редактори в изданието са включени учени от цял свят, представители на различни научноизследователски и образователни институции от Индонезия, Египет, Индия, САЩ, Китай, Бангладеш, Иран, Чехия, Италия, Малайзия, Испания, Бразилия, Аржентина, Камбоджа, Камерун, Дания, Белгия, Румъния, Сърбия, Хърватия, Великобритания, Турция, Тунис, Нигерия и други.

"Една от основните роли на асоциирания редактор е да подпомага дейността и научното качество на списанието, чрез рецензиране на материали, подадени за публикация. Редакторът, на който е възложена задача да рецензира, дава становище чрез попълване на рецензионен лист, като прави цялостна оценка на статията: дали тя отговаря на техническите изисквания на списанието, дали влиза в обхвата му, оценка на научното качество на изследването, на методологичните подходи. Съблюдава се цялостното качество на научната статия, като редакторът дава насоки и бележки за отстраняване на констатирани несъответствия, може да задължи авторите да повторят определено изследване или да обогатят материала с резултати от допълнителни изследвания", каза още доц. д-р Димитров. Той вече е изготвил една възложена му рецензия към статия, изпратена за публикуване в списанието.

Food Science and Nutrition Technology е американско международно научно списание, което публикува статии във всички области на хранителната наука, които включват диететика, хранителни добавки, хранителна биотехнология, хранителна химия, хигиена на храните, хранителна микробиология, хранителни технологии, функционални и здравословни храни, фитохимия, молекулярна гастрономия, хранителен инженеринг, качествен контрол и други. Основно изискване е статиите да са с високо научно, методологично и техническо качество, представящи научни резултати, приноси и достижения, както с фундаментален, така и с приложен характер. Изданието е реферирано в редица елитни световноизвестни бази данни с научна информация. Видимо е от изследователи по цял свят, попада в категорията Open Access, т.е. публикациите са с отворен достъп", отбеляза още доц. Димитров.

Тагове: учен [2], Плевен [3], лозарство [4], винарство [5], американска [6], редакционна [7], колегия [8]

Liberta.bg

Стоян Тончев

Таня Анастасова

Светла Асенова

Полезни връзки
  • За реклама
  • Контакти
  • Подкрепете свободата на словото
  • Изработка на сайт от Artwebdesign.bg.

    Source URL:https://liberta.bg/uchen-ot-instituta-po-lozarstvo-i-vinarstvo-v-pleven-stana-chast-ot-redakcionnata-kolegiya-na

    Links
    [1] https://medwinpublishers.com/FSNT/ [2] https://liberta.bg/tags/uchen [3] https://liberta.bg/tags/%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD [4] https://liberta.bg/tags/lozarstvo [5] https://liberta.bg/tags/vinarstvo [6] https://liberta.bg/tags/amerikanska [7] https://liberta.bg/tags/redakcionna [8] https://liberta.bg/tags/kolegiya