Затварянето на границите за проверки прекалено много се инструментализира и не съм сигурна дали това ще постигне желания ефект на ЕС да се справи с миграцията.

Това каза пред БНР Мария Симеонова, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, като подчерта, че това може да е само една от мерките, но не и основната:

"Не трябва да се заблуждаваме, че чрез връщане на проверките по границите европейските държави ще успеят да се справят с всички заплахи. Има и други механизми. Прилагането им трябва да бъде всеобхватно и едновременно".

Тя обясни, че Шенгенското споразумение позволява, когато държавата има аргументи, с които да обоснове връщането (временно) на проверките по границите - най-често заради националната сигурност, да го направи.

"През април се прие новият Пакт на ЕС за миграцията и убежищата, той се предоговаря десетилетия вече. Най-важният елемент в него е солидарността", припомни Мария Симеонова и препоръча пактът да се чете внимателно, защото той развива нови инструменти:

"Говори за по-бързи проверки по границите, по-бързи процедури за връщане на лицата, които нямат право да останат в рамките на ЕС. Като че ли с настоящия дебат за миграцията, се отмести фокусът от този огромен и сложно договорен документ. Мисля, че в следващите месеци ще видим усилия от страна на вече новата Европейска комисия да се прилагат различни механизми. Силно се надявам, че ЕС няма да прибегне до радикални действия като връщане на лица в територии, които не се смятат за сигурни - като Сирия и Афганистан. Мисля, че ще все пак ще се намери един баланс, който ще се състои в това да се отговори на притесненията на европейските граждани, но едновременно да се тушира и вредното популистко говорене на крайнодесните политици". 

Има значение увеличението на присъстващите крайнодесни политици в Европейския парламент, смята Симеонова и уточни:

"Но също така значение има и как последва разпределението на постовете, от кои партии се водиха преговорите, кои партии останаха тези, които решиха какъв да бъде съставът на Европейската комисия и т.н. Трябваше да има повече стратегическо мислене за това как крайнодесните партии да бъдат изолирани в ЕП и техните тези да бъдат контрирани със силни аргументи".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.