Международният литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център „Алеф”, за втори пореден път ще излъчи победител от вота на публиката.  В сайта на сдружението бяха публикувани номинираните разкази на 20-те най-добри български автори в единадесетото издание на конкурса. За тях в рамките на един месец онлайн гласуваха 5979 читатели.

Тази година над 300 млади автори от България, Израел, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Германия, Румъния и Франция взеха участие в надпреварата. Авторитетното жури номинира общо 30 ученици – 20 от България и 10 от чужбина. Наградата на публиката ще отиде при най-добрия български литературен разказ, определен от читателите.

Отличието е в размер на 500 лева е осигурено от бюджета на Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда единадесетото издание на конкурса на тема  „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Носителят на наградата е определен според броя харесвания на номинираните разкази и ще бъде оповестен на официалната церемония по награждаване на 1 юни 2024 г. от 18 часа в Културен дом – НХК в Бургас.

Очаква се награда да връчи Министърът на културата г-н Найден Тодоров.

В годините литературната надпревара се превърна в значим форум за младежко творчество, който получи и институционална подкрепа. В единадесетте му издания досега със свои творби се включиха над 2000 млади автори от 12 държави – България, Израел, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Германия, Румъния, Франция, Австрия, Латвия и Испания.

Номинираните автори ще вземат участие в 3-дневния Международен литературен ученически фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, който ще се проведе от 31 май до 2 юни 2024 г. Фестивални дни ще бъдат посветени на  литературни четения, работилници и практически занимания, водени от популярни писатели като Георги Бърдаров, Румен Леонидов, Доминик Карильо, историкът доц. д-р Ангел Джонев, представителят на Музея „ПОЛИН” във Варшава г-жа Елжбиета Граб и Фелисия Валдман –  директор на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния.

Ще бъде прожектиран игралният филм „Приятелството – смисъл и спасение”, продуциран от Център „Алеф”, чиято премиера се състоя през декември 2023 г. Част от програмата на фестивала е и откриването на изложбата „Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи”, дело на историкът доц. д-р Ангел Джонев.

Целта на Център „Алеф”, който финансира цялото пребиваване на младежите в Бургас, е да подкрепи развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност и да популяризира уникалния акт за спасяването на българските евреи през Холокоста сред младежите на Европа и света.

Кулминацията на 3-дневния фестивал ще сложи тържествената церемония по награждаване на победителите в конкурса, която ще се проведе на 1 юни от 18 ч. в Културен дом НХК. Творбите на отличените участници ще бъдат събрани в сборник. Разказите на най-талантливите автори от единадесетото издание на литературната надпревара ще бъдат публикувани в осмото издание на „Алеф”, което се очаква да излезе от печат в месеците след излъчването на победителите.

Спомоществователи на конкурса са: Община Бургас, Министерството на образованието и науката,  Министерство на културата, Дипломатически Институт към Министерство на външните работи, Национален Дворец на децата, Полски институт в София, Посолство на държавата Израел в България, Посолствата на Полша, Словакия и Германия, Музеят „Полин“ – Варшава, „УТА България Сървисис“, корпоративни и частни дарители и спомоществователи. Медийни партньори са БТА и сайта за разследваща журналистика bivol.bg

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.