"От 6 години насам изнасям факти и доказателства за наличието на задкулисен "октопод", чието грозно и нагло лице е Пеевски, който овладява всички основни центрове на държавата и икономиката. Мисля, че тепърва и на Борисов предстои да разбира какво чудовище доотглежда, защото, ако до 2014 г. Пеевски чрез КТБ имаше достъп до 500-600 милиона, но при достатъчно строг контрол и зависимост на неговия бизнес от банката, с последната „инвестиция” на ББР в ПИБ Пеевски ще разполага с ресурса на 3 банки, който е над 15 милиарда лева.
Коалицията, която управлява България, е тази, която разграби и КТБ. "Обединени патриоти" са чист камуфлаж на срамния брак по сметка между Борисов и Пеевски."
 Цветан Василев

За превзетата с корупция, компромати, неразкрити и неразследвани престъпления страна, в която не е проблем да бъде фалирана банка с държавна помощ, а друга да бъде неколкократно подпомагана с парите на данъкоплатците за заблуждаване на европейските институции; за държавата-член на ЕС, в която правоохранителните, проверяващите и правораздавателните органи се ползват като бухалки за "приватизиране" на бизнеси за задоволяване на  частни и олигархични апетити под мотото: "В името на народа"; за България, в която моделът на управление позволи на генномодифицирания Октопод на бившите комунистически служби да обвие с пипалата си всички структури и власти, поставяйки ни на първо място по смъртност в света и по бедност и корупция в ЕС; за официалните лица, използващи публичен ресурс и положение за лобиране на мафията пред чуждестранните правителства и администрации... Liberta.bg разговаря с бившия банкер Цветан Василев.

И още:

  • Финансовата инжекция в ПИБ
  • Борисов, Пеевски и срамната им коалиция, която разграби КТБ
  • Лобирали ли са Ангелкова и Захариева в САЩ за Делян Пеевски
  • Плаща ли Пеевски в САЩ на лобистки компании, за да не бъде подведен под наказателна отговорност 
  • Силата на Октопода и превземането на бизнеси. Божков и Бобокови в хватката на пипалата
  • RICO и "Магнитски"
  • На кого служи прокуратурата на Иван Гешев - на мафията или на народа

Разговора води Стоян Тончев

- Г-н Василев, с нарастването на гранд корупционните скандали по високите етажи на властта в България, премиерът Бойко Борисов започна да напомня за фалита на КТБ, сякаш иска да отклони общественото внимание от себе си и неговите министри.
Министър-председателят заявява, че е много важно да влезем в Банковия съюз на ЕС, защото „така нито ще фалира КТБ, нито цялата банкова система, както се случи при управлението на други партии“.
С идването на власт на ДПС ли плаши народа Борисов, ако той подаде оставка? Кои други партии визира, след като кабинетът „Орешарски“ бе изцяло доминиран от ДПС и волята на депутата Делян Пеевски, а БСП, в лицето на Сергей Станишев, им се отдаде на „концесия“?  Как мислите, нима и сега Борисов не управлява държавата задкулисно с тези, които фалираха КТБ и след това източиха активите й?
През седмицата коалиционният партньор на ГЕРБ в кабинета – ОП („Обединени патриоти“ - НФСБ, ВМРО), даде пресконференция, на която заяви, че са готови да излязат от властта и да дадат възможност на Борисов да официализира връзката си с ДПС.

- Премиерът Борисов е много добър манипулатор. Бидейки запознат с плана за участие на ББР в увеличението на капитала на ПИБ, той просто се опитва да подготви обществото, поради очакваната негативна реакция. На практика, той се опитва да придаде благопристоен вид на това, меко казано, лошо и най-вече незаконно решение, главно поради очевидната държавна помощ, която се предоставя за пореден път на ПИБ, при това отново неоторизирано от ЕК.

Ние, според него, трябва да го приемем, защото така сме щели да влезем в Еврозоната и Банковия съюз и нямало да има повече фалити, а пък средствата от Фонда за европейска солидарност щели да потекат към България. Твърде йезуитско.

Асоциациите с КТБ, естествено, са неискрени — могат да бъдат интерпретирани като пореден опит да хвърли вината за нейното фалиране върху Станишев и правителството на Орешарски. Тяхната роля не може да бъде отречена, но подозирам, че атаката срещу КТБ е била част от по-голям сценарий, включително връщането на Борисов на власт „на бял кон“ през 2014 г.

Нека не забравяме, че Борисов имаше пълната възможност през 2014 г. да възстанови КТБ. Много хора забравят, че международният консорциум, воден от Суверенния фонд на Оман (State General Reserve Fund Oman), направи конкретно предложение към българската държава. Борисов няколко пъти прави публични изказвания, че КТБ трябва да бъде спасена, но предпочете да играе със задкулисието и Пеевски.

Де факто, коалицията, която управлява България, е тази, която разграби и КТБ. "Обединени патриоти" са чист камуфлаж на срамния брак по сметка между Борисов и Пеевски. А колкото и да парадират от ДПС (Йордан Цонев), Борисов не е готов за официален брак с тях. Поне докато Пеевски е част от ДПС. Точно заради това, а и поради личните интереси на лидерите на така наречената "коалиция от патриоти", не вярвам, че заплахите им за напускане на кабинета са реални, освен ако Борисов не бъде принуден сам да разпусне седянката. Предполагам, че ще гледаме боричкания и циркове в близко време.

- Бизнесменът Васил Божков потвърди с разкритията си класическата схема на рекет и изнудване в България, упражнявана от властта за кражба на бизнеси, прехвърляне на активи и акции. Схема, която описвате в продължение на години и за случилото се с КТБ, при дейното участие на прокуратурата.
Вие директно посочвате, че атаката срещу Вас е тръгнала от депутата на ДПС Делян Пеевски след Ваш отказ за прехвърляне на активи на предприятия. Това направи и Божков с комикс, слагайки в основата на решението за ликвидирането на бизнеса му „паякообразна свиня“, след като отказва да прехвърли 51% от акциите на „Национална лотария“ на посочен от финансовия министър Владислав Горанов „субект“. Без съмнение случващото се в страната ни е обект на сериозно внимание от посолствата в България. И в този ред на мисли, до къде стигна развитието с Вашата жалба по акт „Магнитски“ в САЩ, касаеща Пеевски?

- От 6 години насам изнасям факти и доказателства за наличието на задкулисен "октопод", чието грозно и нагло лице е Пеевски, който овладява всички основни центрове на държавата и икономиката. Финансирането на тази огромна и скъпоструваща система от задкулисни зависимости изисква много средства, които Октоподът си набавя по 2 линии — кражба на бюджетни средства и средства на държавни фирми (в т.ч. и европейски) чрез системата на обществените поръчки и откровен рекет.

За осигуряване на тази „дейност”, на Октопода му трябваше да овладее основните репресивни институции и съда в страната, което започна от 2013 година и с някои малки изключения (определени не дори съдилища, а съдии) е факт към днешна дата.

Използвайки основните си оръжия (прокуратура, КПКОНПИ и НАП), като щит за престъпленията си и бухалка за жертвите си, те са в състояние да вършат всякакви безобразия безнаказано и да унищожат всеки, който им се противопостави.

Аз опитах да го направя през 2013 и 2014 г. и резултатът от това ми противопоставяне е видим.

Днес Октоподът е по-силен от всякога. Защото освен че контролира правителство и парламент, без да носи никаква отговорност, той е и икономически укрепнал. И това го позволи Борисов с решението да не възстанови КТБ и да я остави за разкостване от страна на Пеевски. Мисля, че тепърва и на Борисов предстои да разбира какво чудовище доотглежда, защото, ако до 2014 г. Пеевски чрез КТБ имаше достъп до 500-600 милиона, но при достатъчно строг контрол и зависимост на неговия бизнес от банката, с последната „инвестиция” на ББР в ПИБ Пеевски ще разполага с ресурса на 3 банки, който е над 15 милиарда лева.

В силата на Октопода се убеди наскоро и Васил Божков, независимо че не му се иска да го назове ясно като главен организатор на атаката срещу себе си. По този път вече вървят и Атанас и Пламен Бобокови, независимо от факта, че познават добре вицепремиер в сегашното правителство, а и не вярвам да са извършили нещо от това, което им вменява Октоподът. Няма да се учудя, ако предстоят и други зрелища и жертви, особено като се знае финасовото състояние на страната и крайно негативното отражение на кризата.

Виждайки, че каузата ми в България е обречена, аз опитах да запозная международни институции с проблемите, свързани с пленената от мафията държава. Жалбата по Глобалния закон „Магнитски“ е само част от тези ми действия. Дори и да няма все още решение по нея, аз считам, че нейната валидност и присъствие във файловете на американското правителство прави неспокоен съня на Пеевски и на Цацаров.

- Има и втора жалба по „Магнитски“, входирана от НПО „Ние, гражданите“, насочена срещу депутата на ДПС Делян Пеевски и ексглавния прокурор Сотир Цацаров, настоящ председател на Антикорупционната комисия в България.
Допускате ли, че български официални лица активно са настоявали при визитите си зад океана - политическото решение на САЩ за действия по „Магнитски“ да бъде забавено? Имате ли информация за това?

- Да. Запознат съм с факта, че от почти година и половина има и втора жалба по „Магнитски“. Показателно е, че жалбата е подадена от организация, която включва хора пострадали от фалита на банката (КТБ - бел.р.), включително и американски граждани. Естествено е лицето на Октопода да се защитава с всички възможни средства, наемайки с нечестно придобити и откраднати пари скъпо платени лобистки и правни фирми. Ефектът от тези негови действия едва ли е особено голям. Много по-притеснително е ангажирането на „тихата” дипломация за решаване на проблемите на Пеевски.
Не аз, а „Бивол” разкриха меко казано странните визити на министъра на туризма Ангелкова по учреждения, НПО-та и институти в САЩ, нямащи нищо общо с развитието на туризма — организации, специализирани в изследване на демокрацията, човешки права и връзки с Русия. Говори се за подобни активности и на външния министър при визитата й зад океана. Ще оставя на Вашите читатели изводите.

- Анализатори коментират, че закупуването на самолетите-фантоми F-16, изплатени с парите на данъкоплатците преди да са произведени, е част от индулгенцията на Борисов и Пеевски, която получават от САЩ… Вашето мнение?

- Спомняйки си начина, по който първо беше наложена офертата на Локхийд Мартин, както и неистовата подкрепа за сделката от страна на „евроатлантиците” от ДПС, човек би могъл да предположи и това. Въпреки това, според мен, водещо при това решение е било търсенето на промяна в отношението на Президента Тръмп спрямо Борисов, известен и в САЩ с тесните си контакти с Клинтънови.

- В Окръжния съд на Ню Йорк има заведено гражданско дело по закона RICO срещу депутата на ДПС Делян Пеевски, ПИБ и шефовете й Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, БНБ и ред други физически и юридически лица.
Този изключително рестриктивен закон има две части и предвижда при наличието на достатъчно данни за извършени престъпления по исковата молба да бъде задействана наказателната му част. Тоест, включване на прокуратурата в процеса с повдигане на обвинения. „Либерта“ има информация, че по този случай се води федерално разследване, от което можем да съдим, че в жалбата има достатъчно данни за извършени престъпления.
Със сигурност се интересувате от развръзката по този казус, като се има предвид кои са ответниците по иска?! Може ли това дело да промени коренно политическата и икономическата обстановка в България?

- Запознат съм с това дело, още повече, че съм един от свидетелите по него от страна на ищеца. Мисля, че делото има добри шансове да стартира в Ню Йорк, независимо от бясната съпротива на ответниците, ползващи най-елитни адвокатски кантори. Доколкото знам се очаква в относително скоро време съдията да се произнесе относно юрисдикцията, което е водещо условие за стартиране на делото по същество. Надявам се, че съдията ще прецени, че има достатъчен американски интерес в делото (все пак ищец е американска фирма), за да постанови неговото разглеждане от американски съд. Наред с това, има достатъчно доказателства, че подобно дело не може да бъде обективно гледано от български съд, за което настояват ответниците, имайки предвид „независимостта” му. Действията на българската прокуратура, която подложи на репресия следователя Бойко Атанасов, след като се разбра, че и той е свидетелствал по делото, би трябвало да убедят допълнително американския съдия в това.

- А да сте чували Делян Пеевски да разчита на две от най-скъпоплатените лобистки компании в САЩ – „Morgan Lewis” и “BGR Government”?

- Не само съм чувал, но съм и виждал договорите на лобистите от BGR с фирмата на дясната му ръка Александър АнгеловАвиора Консултинг — на сайта на FARA. Богат човек може да си го позволи. Само че той няма нито един законно изкаран лев, a прокуратурата и КПКОНПИ продължават да се правят на умрели по отношение на многобройните публикации и сигнали, че договорът, с който стартира „изсветляването” на бизнеса на фамилията Кръстева-Пеевски, подписан между Балканска Медийна Компания и ТЦ-ИМЕ за мисля 72 милиона лева, е изцяло фиктивен. Кой знае, може пък някой ден някой друг Гешев и друг Цацаров да се позаинтересуват.

- В Рамковото споразумение, подписано от президента на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателя на България Бойко Борисов е заложено утвърждаване на върховенството на закона и борба с корупцията по високите етажи на властта. Това изисква от България и ЕС, като констатира в докладите си, че не се реализира.
В момента наблюдаваме активност на прокуратурата, оглавявана от новия главен прокурор на държавата Иван Гешев, но твърде селективно.
Какво всъщност прави Иван Гешев и не имитират ли с Борисов борба с корупцията и олигархията пред евроатлантическите партньори на България, докато всъщност бетонират Статуквото и мафиотско-олигархичния модел на управление в държавата?

- Не знам какво мога да добавя към въпроса Ви като отговор. Аз съм заявил недвусмислено, че прокуратурата е част от проблема в България. Хората, които Октоподът поставя начело на прокуратурата и останалите репресивни органи, са държани с компромати, което напълно обезсмисля ролята на тези институции в борбата с корупцията и престъпността. Доказателства за това има колкото искате, но особено нагло е поведението на прокуратурата в стил „ни чул-ни видял” спрямо шумните ежедневни скандали за гранде корупция. В същото време репресиите спрямо неудобните за тях бизнесмени се засилват, като крайната цел е поредният превзет бизнес. Изглежда, че понятието корупция за институцията на Иван Гешев се свежда само до бизнеса.

Притеснително е и отношението и на ЕС, и на САЩ, за които, предполагам, не е тайна реалното състояние на нещата в България и които не само, че не вземат мерки за обуздаване на тенденцията към налагане на пълна прокурорска диктатура, но и като че ли насърчават действията на самозабравилия се главен шериф — най-малкото с оказването на необходимото внимание.

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.