Международната журналистическа конференция, в която взех участие, приключи. Срещата на върха при  MFRR се проведе под егидата на Европейската комисия (EK) от Media Freedom Rapid Response (MFRR), в партньорство с European Center for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), International Press Institute (IPI), The Interamerican Network of Food Analysis Laboratories (INFAL) и др. Темата на дебата бе: "Protect or Persecute?: Police Threats to Europe’s Journalists", съобщи вчера на профила си във Фейсбук журналистът Стоян Тончев.

На Журналистическата среща на върха говорители бяха: Лариса Рауш, Agence France-Presse (Германия); Стоян Тончев, Liberta.bg (България); Амеер Ал Халби, фотограф на свободна практика (Франция). ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ренет Шрьодер, European Federation of Journalists/EFJ (Белгия)

Представяне на говорителите от MFRR:

Лариса Рауш

Лариса Рауш е учила журналистика със специализация по телевизионна журналистика във Фрайбург (Германия) и Страсбург (Франция). Преди да се премести в Берлин през 2015 г., тя е работила в Париж и Страсбург за няколко новинарски емисии. В Берлин тя започва работа като операторка на свободна практика, наред с други, за научнопопулярния сериал Xenius за френско-германския телевизионен канал Аrte до 2017 г. Оттогава Рауш работи като видеорепортер в международната информационна агенция Agence France-Presse (AFP). Успоредно с работата си в агенцията, тя живее, за да разказва човешки истории: от пънкари, които готвят храна за бездомни по улиците на Янгон, до шамани на отдалечен индонезийски остров и местни хора в далечния север на Швеция.

Рене Шрьодер

Ренате Шрьодер е директор на Европейската федерация на журналистите. През 1993 г. започва работа в Международната федерация на журналистите (IFJ), а от 2003 г. работи за EFJ. Застъпничество на ниво ЕС и на Съвета на Европа; представяне на EFJ на международни срещи, работа по проекти, експертни групи на EFJ за фрийлансъри, излъчване и дигитална журналистика, са част от нейната работа в малкия офис в Брюксел. Ренате Шрьодер учи международни отношения и политически науки в Бостънския университет и в Берлин в Свободния университет. Тя е от немска националност и говори английски, френски, италиански, немски и испански.

Стоян Тончев

Стоян Тончев е на 36 години. Той живее в морския град Поморие. През 2014 г. Стоян Тончев започва да се занимава с журналистика. Той работи като разследващ журналист в регионалната телевизия, след което създава първия си онлайн проект, уебсайтът „Зад кулисите“ ( Zadkulisite.com ). Заради журналистическата му дейност през 2016 г. е направен опит за покушение срещу него. Не са открити подбудители и/или извършители. От 2016 г. е автор на сайта за разследваща журналистика  Bivol.bg. Паралелно с това през 2018 г. той създава онлайн медията  Liberta.bg. В началото на 2020 г. Тончев установява, че е следен от неизвестни лица и малко след това е направен нов опит за покушение срещу него, който той осуетава и подава сигнал в Полицията. Вместо да бъде защитен, Полицията и Прокуратурата се опитват да образуват фалшиво дело срещу него и да го представят в обществото като психично болен.

Амеер Алхалби

Амеер Алхалби е сирийски фотограф, роден на 1 януари 1996 г. в град Алепо. Той е бил ученик в гимназията, стремящ се да следва психология, до началото на революцията, избухнала през 2012 г. в отзвук на Арабската пролет, когато той започва да фотографира въпреки страха, за да осведоми света за сериозността на текущата ситуация в Сирия. Обсадата на Алепо приключи през декември 2016 г. Той бе награден с World Press Photo, която го доведе в Европа, с нов старт в Париж. Винаги го е привличало да отразява демонстрации във френската столица, чувства, че трябва да бъде с хората на улицата. Той намера смисъл в разговора с тях, като техен глас, показвайки историята им.

Участието на Стоян Тончев на Срещата на върха, презентацията за България, свободата на словото в България и неговата история

Рене Шрьодер: Сега нека преминем към България. Страна за която знаем, че не е лесно за разследващата журналистика. България е известна с олигарсите, с липса на политическа независимост, с проблеми в обществените медии, но Стоян има конкретна история, която да ни разкаже и е много ужасяваща.

Стоян Тончев работи в Либерта. Работил е като разследващ журналист за местната телевизия преди да създаде своята онлайн платформа и проект „Зад кулисите“ (zadkulisite.com).

Заради неговите журналистически разследвания през 2016 г. е преживял опит за убийство, нещо което мисля е станало и през 2020 г. Стоян, разкажете Вашата история. Какво се случи с Вас? И каква поука може да си извадим от този случай?

Стоян Тончев: Здравейте на всички! За първи път участвам на международна журналистическа конференция – Среща на Върха на MFRR и благодаря за поканата към мен и предоставената възможност да разкажа своята историята.

Заради журналистическата ми дейност и участието ми на местните избори в Поморие като кандидат за общински съветник през 2015 г., през 2016 г. срещу мен се извършва опит за убийство –  бях пребит жестоко от маскирани лица, с изпочупени нос, скули, чене и с комоцио. Едва оживявах след интервенции. Не можех да се храня нормално 3 месеца и се възстановявах от покушението повече от година. Истинските поръчители и извършители на зверския престъпен акт не са открити от българските Прокуратура и Полиция и до този момент. А в моя град Поморие имената им са известни!

От 2016 г. съм част от екипа на сайта за разследваща журналистика Bivol.bg. Паралелно с това през 2018 г. създадох онлайн медията Liberta.bg.

В началото на 2020 г.  бях поставен под наблюдения, следяха ме и се направи нов опит за покушение срещу мен. Вместо да бъде защитен след подаден от мен сигнал на Спешен телефон 112, Полицията и Прокуратура на Република България се опитваха да ме изкарат невменяем, луд. Нещо повече, бях нападнат пред моя дом от непознато за мен лице, в присъствието на полицай, който стоя и гледа безучастно. Спасиха ме две лица, които ме придружаваха. На случая са свидетели също така мои приятели, роднини и съседи. След това бях измамен от полицаи да изляза от дома си и да отида в Полицейското управление на Поморие под предлог, че трябва да разпознавам лица, които са ме следяли. Вместо това бях отвлечен от полицаи и принудително настанен в Психиатричната клиника в Бургас без да ми е извършен преглед. Бях поставен в изолатор, под видео наблюдения и най-странното е, че не бях сам в стаята. След близо 24 часа престой там, бях освободен да се прибера в моя дом, като заключението на психиатри и психолози е, че съм психически здрав.

Тогава срещу мен се изфабрикува сигнал от несъществуващи хора, Прокуратурата образува досъдебно производство и бях подложен на агресивни институционални репресии от българските Полиция и Прокуратура. Полицаи постоянно ми звъняха по телефона или на вратата на дома ми. Те искаха да ми бъде направена втора психиатрична експертиза, защото резултатите от първата, със заключение от психиатри и психолози че съм психически здрав, явно не е удовлетворявала Прокуратурата на България. Нещо повече! Преди седмици трябваше да изляза от България и да посетя друга страна. На границата служителите на Агенция „Митници“ ми съобщиха, че съм обявен за национално издирване и има забрана от българската Полиция да напускам България. Служителите на граничните служби бяха много любезни с мен и ме увериха, че ще ме оставят да изляза от страната, само ще трябва да приема и разпиша полицейска призовка, че трябва да се явя на 4 март 2021 г. в полицейското управление на Поморие за разпит.

Причината за институционалните репресии над мен като журналист през 2020 г. е разследването ми за корумпиран висш магистрат на България, който получава пари, за да прекратява разследвания и повдигнати обвинения срещу знакови български олигарси и мафиоти.

В българската Полиция работят и много съвестни и честни полицаи, но те са мачкани, защото като цяло българската Полиция е една много строго организирана престъпна група (ОПГ).

Българските полицаи биеха, обгазяваха и арестуваха български журналисти, както и други протестиращи граждани на демонстрациите в София през 2020 г., на които се искаха оставките на Премиера на България Бойко Борисов и на Главния прокурор Иван Гешев.

Европейският съюз и неговите органи трябва да бъдат по-строги към България, защото на практика ЕС от 10 години финансира и угоява с парите на европейските данъкоплатци политическата мафия и олигархията в България, а българският народ тъне в мизерия и изчезва. Топим се като нация.

В България проблемът със свободата на словото е, че цели медии и отделни журналисти масово се автоцензурират поради финансовите си зависимости и обвързаности с властта в България. Голяма част от тях не отразиха репресиите на Полиция и Прокуратура над мен, например Радио Свободна Европа, Дневник, Капитал, БТВ, Нова Телевизия, Сега, Mediapool. Те си мълчаха за моя случай. Но някои от тях взимат пари от фондацията „Америка за България“, „Капитал“ взима милиони от Европейската комисия. Радио Свободна Европа, какво направихте, колеги?! Защо си затворихте очите за моя случай?!

В България има извънпарламентарни партии, които ще участват на парламентарните избори на 4 април и се обявяват за демократични и защитаващи свободата на словото. Ще дам пример с конкретна партия, която цензурира журналисти, за което имам свидетели и доказателства. Журналистът съм аз. Партията участва в коалиция, която се казва „Демократична България“. Партийни лица от „Демократична България“ и кандидат-депутати цензурират журналист във Фейсбук. Свързват се с хора, които администрират Фейсбук-групи и Фейсбук-страници и настояват да се свали публикацията ми. Обаждаха се на друг човек, който препубликува моята публикация и видео за тяхната единствена партийна конференция, която според мен, а и според много други хора и юристи, е фалшива, за да я свали от профилната си стена.

Проблемът с българската Полиция е много голям. Тя трябва да бъде реорганизирана и осъвременена, но това не може да се случи, ако управляващите в България не бъдат сменени.

Моите предложения са да бъдат стартирани всички сигнали по Магнитски в САЩ и да бъдат обявени публично от САЩ съответните лица, срещу които са подадени, както и да им бъдат наложени санкции. Те знаят имената им - българският олигарх Делян Пеевски, например. Да влезе по-бързо в съда в Ню Йорк за разглеждане по същество исковата молба по антикорупционня американски закон РИКО. Европейската прокуратура да повдигне обвинения по сигналите, които има, за източването на евросредства в България и временно да бъдат замразени финансово потоците на пари от ЕС към България за Правителството  по оперативни програми, докато Европейската комисия се организира да приложи по-строг мониторинг и контрол при харченето и разпределянето на евросредства в България.

Българските журналисти и медии да получават директно пари от Европейския съюз, за да бъдат свободни, а не Правителство или Общини да разпределят евросредствата за медии, като така ги опитомяват да им служат и да не разкриват Истината за огромната корупция в България и задушената свобода на словото.

И нека ви кажа за моята Мисия. Моята мисия е да казвам Истината! Затова се нуждая от финансиране, за да мога да показвам Истината. Това е моята история.

Искам да изкажа големи благодарности на моя колега Асен Йорданов - директор на Бивол и на главния редактор Атанас Чобанов. Специални благодарности на Media Freedom Rapid Response (MFRR), European Centre for Press and Media Freedom, International Press Institute, Mapping Media Freedom и другите организации, на Съюза на българските журналисти (СБЖ), на българските телевизии - Телевизия Евроком и 7/8 TV, нa българските новинарски сайтове - Frognews, Fakti.bg, Bivol.bg и много други, които разказаха за моя случай. Благодаря и на вас, много ви благодаря!

Рене Шрьодер: Ние Ви благодарим, много Ви благодарим! Било е много тежко преживяване за Вас, както и за нас да чуем за Вашия случай.
За информация, Вашият случай е докладван на Президента на Съвета на Европа и на Платформата за безопасност на журналистите.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.