Стоян Колев Стефанов е от град Бургас. Той притежава апартамент в Апартаментен комплекс "Емералд" в курортното село Равда, община Несебър. Пред Либерта той сподели, че преди време дружеството "Енерджи Маркет" закупува част от комплекс "Емералд" и оттогава над собствениците на апартаменти започва упражняване на натиск и рекет да продадат имотите си на занижени цени. Изнудването се състояло и в наемане на охранители от Белене. "Здрави момчета" -  допълва в разказа си Стоян Стефанов, които били разположени на главните ходове на
комплекса.

Стоян Стефанов - собственик на апартамент в комплекс "Емералд", Равда

По негови думи Борислав Йосифов Лоринков, с чието име в публичното пространство се свързва "Енерджи Маркет", му е заявил, че представлява "интересите на г-н Делян Пеевски и докато той е на власт ще е така". Това е било казано, по думите на Стоян Стефанов, и от лицето Владислав Милчев, който се представял пред него като юрист на фирмата. 


В ляво на снимката: Борислав Лоринков

В разслеването на "Биволъ" - КОЙ КУПИ ХИДРОЦЕНТРАЛИТЕ НА ÉLECTRICITÉ DE FRANCE КРАЙ СОФИЯ ЗА €16 МЛН? - Борилав Лоринков е представен като експрокуриста на “Видахим”, свързан с фирмата, закупила френските електроцентрали край София.

"Сделката с Akuo Energy за ВЕЦ „Кокаляне” и ВЕЦ "Пасарел” е лобирана от брат на френски ексминистър Жером Каюзак. Българският "консултант" работи за енергийните босове Димитър Христозов и Борислав Лоринков.
Френският енергиен гигант Électricité de France е продал тайно ВЕЦ “Кокаляне” и ВЕЦ “Пасарел” край София в понеделник, 22 октомври 2018 г. Двете хидроцентрали отиват в ръцете на люксембургската Akuo Energy. За офшорката лобира брат на скандалния ексминистър на бюджета на Франция Жером Каюзак – протеже на Франсоа Оланд. Консултантът на сделката в България Стефан Колен пък е съакционер с купувача, а фирмата му е свързана с Георги Христозов и Борислав Лоринков, спрягани за скрити собственици на ТЕЦ-овете „Видахим” и „Свищов”. От сделката са заинтересовани също Société Générale Експресбанк и EVN Bulgaria.
Собствеността на ТЕЦ „Видахим” и ТЕЦ „Свищов” пък се свързва с известни държавни и корпоративни играчи на пазара на електрическата енергия в България. Става дума за експрокуриста на “Видахим” Борислав Лоринков и бившия топмениджър в Български енергиен холдинг (БЕХ) Георги Христозов. Официално двамата никъде не фигурират документално като собственици на ТЕЦ “Видахим” и ТЕЦ “Свищов”, в които се смята, че са съдружници."

Борислав Лоринков и "Енерджи Маркет" изскачат и в спорен търг за доставка на електроенергия Национална компания "Железопътна инфраструктура",която решила да плати по-скъпо за ток, вместо да приеме или договори по-изгодни оферти. Сделката не е голяма - за 1.3 млн. лв., но разкрива част от особеностите при обществените поръчки, които в крайна сметка могат да доведат до по-големи разходи за държавата и нейните дружества, пише "Капитал"
На първо място процедурата не е стандартна, а от вида "договаряне без предварително обявление". Особеното тук е, че се изпращат покани до определени фирми и след това се водят преговори с тези от тях, които отговорят на техническите изисквания, за постигането на по-добри цени. В случая НКЖИ е поканила 10 търговеца на ток, сред които и водещите в сектора фирми, но до преговори стигат само четири, тъй като другите са отстранени.
В крайна сметка за победител е избрана "Енерджи Маркет Глобал", която се свързва с Борислав Лоринков, а втора е свързаната с Христо Ковачки "Гранд енерджи дистрибюшън", уточнява "Капитал".


Владислав Милчев, кандидат за политик от "Лидер"


Адвокат Владислав Милчев

Другото споменато от собственика на апаратмент в Равда Стоян Стефанов лице е Владислав Милчев

Адвокат Владислав Милчев е бил кандидат за общински съветник в Плевен от партията на Христо Ковачки "Лидер" през 2007 г, а също така през 2009 г. - мажоритарен кандидат и водач на листата на ЛИДЕР с Новото време в 15 МИР-Плевен на парламентарните избори. За себе си пред "Дарик" казва, че в политиката е навлязъл, когато заедно с Христо Ковачки поставят началото на ПП Лидер.
През 2012 г. при специализирана акция Владислав Милчев е задържан като заподозрян за член на ОПГ, занимаваща се със схеми с ДДС.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.