Сградата в Австрия, в която е роден нацисткият лидер Адолф Хитлер, ще стане полицейски участък, съобщиха местните власти, цитирани от Би Би Си и БНР. Вътрешният министър Волфганг Пешорн заяви, че това би било „безпогрешен сигнал“, че имотът не почита нацизма.

Хитлер е прекарал първите няколко седмици от живота си в апартамент в сграда от XVII в. в Браунау ам Ин. Съдбата на имота бе обект на продължителен спор. От десетилетия правителството я бе наело от бившия собственик в опит да спре крайнодесния туризъм, пише в. "СЕГА".

По-рано сградата бе център за хора в неравностойно положение, но собственикът се възпротиви на ремонт, който трябваше да облекчи достъпа за инвалидни колички, както и на други промени. План да стане център за бежанци през 2014 г. също не доведе до нищо и в крайна сметка правителството купи сградата през 2016 г. за 810 000 евро.

В становището си вчера Пешорн заяви, че „бъдещото използване на къщата от полицията трябва да изпрати непогрешим сигнал, че тази сграда никога няма да събужда спомена за националсоциализма“. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.