Забелязвате ли че грипът "изчезна" тази година и всички ковидясахме, ерго - психозата е норма. Статистиката е "врата в полето" - ето ви как се случват обикновена манипулативна интерпретация...

Първо дават общия брой на положителните проби, без грам разяснения колко от тях са при първи тестове, колко са вторични или третични, колко са пуловите и т.н. След това приравняват "положителните" към "заразените" - което си е чиста проба манипулация, но авторитетите мълчат. След което неусетно преминават от "заразени" към "заболели" от вируса!? При положение, че голямата част от безсипмтомните или слабосимтомните с положителен резултат, при профилактични тестове, което е зачестила практика в институции, учреждения, големи предприятия, нито са "заразни", още по-малко "болни".

Основание за ескалираща тревожност са завишените резултати, но само ако интерпретациите са извън контекст. Не виждам нищо особено и тази година, ако погледнем през призмата на сезонната вълна от грип.

Ако погледнете епидемиологичните карти от минали години, при които се преминаваше границата от 200 на 100 000, единственото "изключително" на днешната криза е етикета "коронавирус" и свръхмедийна фиксация. 95% от заразените не попадат в болница, тоест няма нищо извънредно. При всяка грипна епидемия рязко нарастват случаите на хоспитализирани и на попадналите в интензивните отделения.

Да болестта е непозната, лечението на тежките и случаи изискват средства, внимание и грижи, които оголват Системата, но пак нищо, което да стряска лекарите.

Прави впечатление, че в минали години, в които на картата светеха много области, покрили стандарите за епидемиологичен взрив, болниците не отделяха "грипни" отделения и системата не бе поставена в "партер". Няма данни за изключителна вирулентност на новия вирус, бройката на заразените не е нищо изключително.

Всъщност големият страх на хората идва не толкова от медицинските измерения на проблема, а от това, че си познаваме държавата и знаем, че ако тръгнем да се разболяваме, ще стане страшно. И тази перспектива плаши много повече от всички статистика. Всички - и привържениците на тази власт, и нейните опоненти, се стряскат от мисълта, че те или техните деца, родители, близки могат да попаднат в блуждаеща линейка, която да търси легло, или да попадне в ковид отделение, с един лекар или една сестра на 40 болни, или със статистика за заразеност сред персонала далеч на тази извън болницата.

На всичко отгоре, човекът от когото зависят всички неща у нас, Цар Бойко, сам е развил психическо отклонение "властова обцесия" с негативна прогноза. Съзнанието, че те управлява подобен психотип може лесно да превърне дори леката настинка в психосоматичен срив. Текущата тревога от евентуален положителен тест, наложена върху липсата на хоризонт, в който нещата няма да се променят, а същия този човек да стои на власт, и колкото повече ви "спасява" от екрана, толкова повече ви се влошава състоянието. Обещава да ви "храни", без изобщо да му минава през ума, че нормалния човек възприема това излияние на всезнаещия за негова информирана прогноза, че ще бъдете безпомощни сами да се изхранвате - или защото ще останете без работа, или защото ще бъдете безнадеждно болен!?

Толкова разградена и отчуждена от човека държава никога не сме имали. Синергията между кризата на корумпирания олигархичен модел, в който частни интереси определят равнището и качеството на реакцията в здравната система, а корупцията по върховете просто лишава институциите от емпатия, заедно с хоризонта от близо година борба за оцеляване в Борисовата Система, праща самочувствието дори и на най-големите оптимисти отвъд деветия кръг на Ада.

Не обективните факти на тази епидемия, а осмислянето на това, което ни очаква като управление, е в същност източник на самоусилващо се усещане за обреченост.

Ако имаме 3000 души хоспитализирани, това означава, че имаме близо 60 000 души заразени в момента и е напълно естествено вие вече да познавате заразени хора. И няма нищо извънредно в това.
Същото е и с броя на починалите - 63. Ние не знаем с какво да сравняваме, нито коя е основната причина за смъртта, защото сега няма друга освен коронавируса. Дори тезата за придружаващите заболявания е обърната с главата надолу, защото ако има терминално онкозаболяване, коронавирусът е придружаваща, а не основна причина.
Вижте и общия брой на починалите, че се увеличава, защото сега е "жътвата" на смъртта заради отложените и непотърсени здравни грижи при първата вълна.

Ето няколко основни факта!

Първо, основна причина за проблемите ни днес е решението на правителство да импровизира в началото с измислнения Кризисен щаб, а не да приложи Националния план за борба с епидемии от 2006. Една грижливо мислена система от мерки и реакции бе заместена от брифинг на орган без никакви пълномощия с единствената цел да снеме отговорността от Борисов.
Второ, осем месеца биха били достатъчни на всяко правителство да подготви и здравната система и институции за втора вълна. Нали за това не подаде оставка - за да има Парламент, който да промени законите ако трябва. Имаме много легла, но няма лекари и сестри, нямаме организация и работещи системи, които да превърнат тези "легла" в "капацитет за лечение". На всичко отгоре изхарчихме над 5 милиарда лева уж да се спасим.
Цар Бойко ви обещава че пак ще дава пари на медиците, а проблемите все повече се задълбочават. Лекарите от първа линия се все повече натоварени, други принудително бездействат заради спрените операции, а трети като доктора от Бърза помощ просто бяга към Щутгарт и подобни градове. Не заради парите, заради Системата - начело на която стои човекът с диагнозата "Борисов".
В заключение, тепърва ще виждаме по-високи нива и на заразени, на починали, на вкарани в интензивни отделения - но няма да виждаме пълната картина, нито ще получаваме информация от която да формираме знания какво ни очаква, нито как да се пазим.
Накрая се досетили за електронни рецепти, за електронните досиета, и заляха пейзажа с поредните "решителни" обещания. А Системата не помръдва защото вече 11 години и отложените реформи сега гърмят в лицето и на управляващи и на управлявани.
Всеки отделен елемент от това електронно управление в здравеопазването, без цялостност, без контролни системи, отново ще бъде овладян и използван от корумпираната част в сектора за обогатяване.

Не случайно виждам все повече хора да посещават църкви или да се кръстят след, като чуят "новините на деня".

Илиян Василев

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.