"Главбулгарстрой", която в момента унищожава Алепу, е основен играч в корупционната схема известна като ДжиПиГейт. В списъците с комисионните и подкупите често се появява името на фирмата като ГБС. Властта, прокуратурата и медиите обаче се правят, че не го виждат, пишат в началото на годината от Биволъ.

На специална церемония, в присъствието на еврокомисаря Мария Габриел, на евродепутати, дипломати, висши чиновници и браншовици, една от най-старите и устойчиви компании в България - "Главоболгарстрой", отбеляза две събития - петдесетата си годишнина и откриването на представителен офис в Брюксел, разказва Dnes.bg.

"С тази стъпка искаме да допринесем за включването на компанията в дискусии, касаещи развитието на бранша и проследяването на прогреса по актуалните проблеми в сферата. Припознаваме приоритетите на Европа и искаме компанията ни да се движи на същата скорост и в същата посока“, каза по време на церемонията Калин Пешов, член на Надзорния съвет на "Главболгарстрой Холдинг".

Освен за комуникация с по-широк кръг от заинтересовани страни, холдингът ще разчита на новото си представителство и за достъп до идеи от европейската общност, модерни подходи и технологии в строителната индустрия. Събитието се случва в момент, в който предстои да се разбере какво планират новите европейски институции и как ще се сработят с бизнес средата, което е ключов момент във функционирането на европейската икономика.

Представителният офис на "Главболгарстрой" се намира в европейския квартал на Брюксел, на ръка разстояние от европейските институции. Откриването му съвпада със започването на новия петгодишен политически цикъл на европейските институции, с нов парламент, нова европейска комисия и нов председател на Съвета на ЕС.

"Вашият сектор играе важна роля генерирайки растеж и давайки  отговор на икономическите, социални, енергийни и климатични предизвикателства", каза Мария Габриел, комисар за Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж , насърчавайки бизнеса да използват всички инстументи, които Комисията дава на разположение.

Изданието "Politco" също отбеляза отварянето на новия офис. Пред изданието Калин Пашов сподели: "За нас е важно е да сме част от дискусиите, провеждани между хората, създаващи политика и заинтересованите страни в строителния сектор във време, когато новата Европейска комисия и "Зелената сделка" на Европейския съюз ще допринесат за трансформирането на нашия бизнес модел".

Калин Пешов отбеляза, че "Главболгарстрой" е създадена в годината, в която са се случили и други ключови събития -  легендарната група "Бийтълс" правят последния си концерт, Нийл Армстронг стъпва на Луната, а "Конкорд" прави първия си полет. От своя страна Мария Габриел припомни, че преди 50 години Европейският съюз се е състоял само от шест страни членки.

Кьетил Тонинг, председател на Европейската федерация на строителната индустрия, поздрави "Главболгарстрой" като основател на Българската строителна камара, член на Европейската федерация на строителната индустрия. "Компания, която има петдесетгодишна история, очевидно е била способна да посрещне много предизвикателства, и следователно се е научила да ги предвижда и постоянно да се адаптира", каза той. Също така смята, че подобни компании, които са гръбнакът на икономиката, трябва да имат достъп до последните технологии, за да могат адекватно да се конкурират със софтуерни гигатни като Google и Amazon.

Това далеч не е първият офис на „Главболгарстрой“ извън пределите на страната. В своя 50-годишен опит компанията изпълнява проекти в различни държави от региона на Източна, Югоизточна и Западна Европа, Близкия Изток и Африка.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.